Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 06:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/12/gasttillskott/

Etikettfrågan

Gästtillskott?

Fråga: En god vän och kollega till mig ska gifta sig i början av augusti, och jag har blivit bjuden. Det blir mitt första bröllop, så jag tycker att det ska bli jättekul och ser väldigt mycket fram mot det!
Jag har dock en fråga. Jag skulle väldigt gärna vilja ta med min flickvän till bröllopet, men inbjudan gällde bara en person. Vårt förhållande är ganska nytt och har inte varit särskilt offentligt, så det är möjligt att brudgummen(brudparet) inte känner till vårt förhållande. Är det väldigt ohövligt av mig att fråga brudparet om det skulle gå bra om min flickvän också fick komma? Eller får jag helt enkelt acceptera att det bara är för mig som inbjudan gäller? Min flickvän är också hon en kollega till brudgummen, så det är ingen främling jag skulle ta med till deras bröllop i så fall.

Svar: Du kan absolut inte fråga om du får ta med dig ytterligare en gäst! Varför skulle brudparet ge en person som de inte har bjudit utrymme (som det alltid är ont om), och betala för den personen, bara för att en av gästerna vill ta med sig eget sällskap?

Om du hade en etablerad relation till denna flickvän, om ni bodde i ihop eller på annat sätt hade markerat en samhörighet syftande till en gemensam framtid, vore det en annan sak. Då skulle din kollega känna till ert förhållande, och då skulle ni ha bjudits som par. Som det är nu kan du inte be om att få ta med ett eget sällskap till din kollegas bröllop. Det är din sak att se till att din relation och din flickvän blir kända för dem du umgås med, de kan inte titta i stjärnorna och tro det ena eller andra.

Magdalena Ribbing