Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/13/tackbrist/

Fråga om hyfs och stil

Tackbrist?

Fråga: Jag skriver enkla anteckningar om mötena i min förening och mejlar ut till tjugo föreningsmedlemmar. Genom mitt arbete vet jag att många (de flesta?) tycker att det är onödigt att svara på "massmejl", dvs sådant som går till alla på en arbetsplats. Och det förväntar jag mig inte, men när det är personligt skriven text som går till ett dussin personer, ska dessa inte då bekräfta mottagandet och tacka?

Jag har stort behov av att få tack och uppskattning för mitt ideella arbete och dessa mejl. Inte tack från alla kanske, men från några. Men ingen enda hör av sig. Hur ska jag göra? Varför tackar inte "folk”? Många arbetar ideellt på något sätt. Är själva arbetet/nyttan belöningen?

Svar: Många människor har svårt att formulera ens det enklaste tack. Andra tycker att ordet tack bara ska användas ”vid högtidliga tillfällen" (vilket förstås är helt fel tänkt, tack är ett ord att slösa med).

Nu har du gjort dig besvär och ansträngt dig att glädja dina föreningsvänner utan att de har sänt ett tack. Det är fantasilöst och ganska dumt av dem men det är inte detsamma som att de faktiskt är otacksamma eller ointresserade, bara lata och oartiga. Du skulle kunna mejla ut till dem alla en fråga ungefär så här:

”Har ni fått mitt senaste mejl är jag tacksam för något slags bekräftelse så att jag vet att det inte har försvunnit i cyberrymden".

Om du inte får något svar på denna vädjan så kan du tyst och lugnt upphöra med dessa mejl. Säg ingenting, sluta bara. När någon frågar varför det inte kommer nya texter så svarar du vänligt att du det inte verkar finnas intresse för detta eftersom ingen har hört av sig till dig.

Att få bekräftelse och tacksamhet är bonus för den som gör något för andra, det kan man nog säga. Man kan inte förvänta sig ett tack. Tyvärr.

Magdalena Ribbing