Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/17/bestickmarkering/

Fråga om hyfs och stil

Bestickmarkering?

Fråga: Jag blev igår uppmärksammad på att jag i mitt 50 år långa liv gjort något som inte alla andra gör: jag fick lära mig att när jag ätit färdigt lägger jag besticken samlade vridna åt höger. Skulle jag vilja fortsätta äta, lägger jag dem tjugo i fyra eller fem.

Jag har lärt mig att aldrig lägga ifrån mig besticken annat än samlade och markera med gaffelspröten nedåt att jag inte är klar och spröten uppåt att jag är klar.

Var kommer denna sedvänja från?

Svar: Att lägga ihop besticken parallellt med skaften åt höger i läge kl 16 om tallriken vore en urtavla, är vedertagen markering av att man har ätit färdigt, för krogpersonal är detta tydligt även om mat finns kvar på tallriken; i ett privat hem kan det ha mindre betydelse. Lägger man besticken isär anses det att man avser fortsätta äta av det som finns på tallriken. Är denna tom uppstår ju inte frågan.

Åt vilket håll gaffelns tenar vänds är ingen markering. Jag anar inte varifrån det bruk skulle komma som du beskriver, men jag vet att det finns massor av detaljer i bordsskick som är lokala, familjeanknutna, eller annat, och som inte fungerar generellt.

Magdalena Ribbing