Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/18/trohetsringretur/

Fråga om hyfs och stil

Trohetsringretur?

Fråga: Min man gav mig en förlovningsring han själv inte valde, och inte jag heller. Det var hans mamma som gav en gammal släktring, hon tyckte var lämplig, till min man att ge till mig.

Vi ligger nu i skilsmässa och min svärmor vill ha tillbaka förlovningsringen. Är det vanligt att man lämnar tillbaka ringen som man har fått?

När jag har frågat min f.d. man om det här säger han att ringar ska gå tillbaka till släkten man lämnar. Grejen är ju den att vi trots allt alltid kommer att vara släkt eftersom vi har gemensamma barn. Är det så att det här är en gammal tradition eller är det bara något som svärmor har hittat på för att markera?

Svar: Förlovnings- och vigselringar ger man varandra som symboler, eller pant, för den trohet man lovar varandra. Ringarna, hur dyra och ädelstensprydda de än kan vara, kan inte egentligen ses som en personlig belöning utan har denna mycket starka symbolik.

Givetvis ska förlovningsringen lämnas tillbaka liksom vigselringen om förlovning eller äktenskap upphör. Ringarnas symbolik för löftet om livslång trohet försvinner när löftet bryts och då ska symbolerna verkligen inte behållas. Att parterna har dem kvar förekommer, men det måste då vara en gemensam överenskommelse mellan de två som skils.

Din förlovningsring är alltså ett arv i din före detta makes släkt och det gör det, om möjligt, än mer både viktigt och självklart att du lämnar tillbaka den till din före detta make, för vidare befordran till hans mor.

Ni är inte släkt när ni är skilda, och du är inte släkt med din före detta mans familj. Era barn är släkt med var och en av er och båda era släkter, men inte ni med varandra.

Magdalena Ribbing