Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/19/tillbakabjudande-3/

Etikettfrågan

Tillbakabjudande?

Fråga: Vi är ett äldre par som har vuxna barn med egna familjer, med jämna mellanrum bjuder vi dem på middag men en av familjerna bjuder aldrig tillbaka. Någon gång har de sagt att ”ni kan väl titta förbi” men jag tycker inte att det är något man gör när det är över tio mil att åka. Eller ”om ni vill komma så kan ni väl ringa så kan vi se om vi kan få till någonting”.  Det känns inte som om man är välkommen.

Jag tycker att det finns vissa regler för umgänge som är ömsesidiga och ställer man sig utanför dessa så tyder det på att man inte är särskilt intresserad. Är det jag som är gammalmodig och inte hänger med i ny svängar när det gäller umgänge? Jag tyder deras sätt att vara som att de vill vara ifred men inte kan/vågar säga det rakt ut.

Svar: Att ett barn inte bjuder sina föräldrar hem till sig är inte mycket att göra något åt. Man kan inte tjata sig till någons gästfrihet. Bjud denna familj när ni vill, utan tvång - sina barn vill man ju träffa så ta barnets bristande gästfrihet som ett karaktärsfel och förvänta dig inte att regler för ömsesidigt umgänge följs. En hel del ”regler” som var giltiga förr är det knappast i nutid, när umgängen av många skäl kan se så olika ut i skilda familje- och vänkretsar.

Du är inte påfallande gammalmodig, men tiderna förändras. Det är inte helt ovanligt att vuxna barn överlåter allt umgänges”besvär” på sina föräldrar och tycker att dessa nu, när deras barn har vuxit upp, har tid att laga mat och ordna - och det är inte mycket man kan göra åt den attityden hos en vuxen människa. Träffa ert barn och dess familj när ni verkligen vill bjuda hem dem. Vänta inte på svarsinbjudan utan gläd er åt att övriga barn tydligen är mer sociala.

Magdalena Ribbing