Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/20/otackande/

Etikettfrågan

Otackande?

Fråga 1: Jag läser Magdalenas svar angående inbjudan till en 30-årsfest. Det jag reagerar på är avslutningen:
"Sedan kan du skriva ett tackkort efter festerna, på papper, och skicka inom en vecka. Det är gott uppförande."

Om man blir bjuden på 30-årsfest eller bröllop är det väl inte gästen som ska tacka, utan den som blir uppvaktad som skickar tackkort och tackar för uppvaktningen?

Fråga 2: Hur gör man när den som fått en present inte tackar? Kan man ringa och fråga om presenten passade?

Fråga 3: Min fråga är; tackar man då man varit på en studentbjudning? Om, hur i så fall?

Svar: Nu väller de in, frågorna om tack – för studentpresenterna, för bröllopspresenter och alla andra sorters presenter. Vem tackar vem? Och hur?

Tack är ett fantastiskt praktiskt ord, det kostar ingenting att säga det, det är inte besvärligt, det skapar trevnad och social förnöjelse.

Grundregeln är att man tackar hellre en gång för mycket än en gång för lite. Den som har fått en present tackar för den. Den som har varit på en bjudning tackar för det trevliga kalaset. Dagens specifika frågor: först frågan om gästen ska tacka för en födelsedagsbjudning dit present medförts. Svaret är ja. Gästen tackar för att han eller hon fått vara med om denna fina fest. Födelsedagsfiraren ska i sin tur skriva och tacka alla presentgivare för deras gåvor, även om ett muntligt tack har sagts vid presentöverlämnandet.

Den som har givit en present men inte fått något tack från mottagaren får gå en balansgång mellan behovet av tack och risken att uppfattas som krävande. Men bristen på det självklara tacket väger ändå över: givaren kan höra av sig och milt fråga om presenten föll i smaken underförstått om möjligt att den kan bytas om så önskas.

Tacka för en studentmottagning: det beror lite på - är det en mottagning där man har kommit med present och fått ett glas vin och en jordnöt (typ!) behövs inte ett formellt tack, även om det är välkommet med ett sms eller mejl med jubel över hur trevligt det var. Däremot ska studenten tacka för presenten. Är det en mottagning med mat och tårta där man bjudits att stanna kvällen ut eller flera timmar så skickar man ett vykort till studenten eller den som har ordnat mottagningen och skriver att det var så roligt att få vara med och fira X:s examen.

Magdalena Ribbing