Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/24/hemmat/

Etikettfrågan

Hemmat?

Fråga: Jag var ute och åt middag med min mamma på en restaurang. Hon beställde en grekisk sallad och kände sig mätt och belåten efter halva salladen. Så plötsligt bad hon personalen om någonting att ta med sig den resterande salladen med sig hem!

Jag trodde inte mina öron! Min spontana reaktion var skam över min mamma. Det existerar nämligen inte i min värld att ta delar av maten hem som man äter på restaurangen, även om hon naturligtvis har rätt till det, då hon betalade för hela portionen.

Man gör inte bara så! På vägen hem påtalade jag det för mamma. Hon bara log och tyckte jag överdrivet präktig och känslig.

Någon dag senare berättade jag om händelsen för en vän och han tog absolut parti för mor min!

Skulle vara intressant att få dina spontana tankegångar kring detta.

Ska tilläggas att vi inte åt på Burger King eller något pizzahak. Dock inte heller på stans finaste restaurang. En enkel grekisk restaurang.

Svar: Självklart kan man överallt, inklusive på Operakällaren och liknande ställen, be att få en kartong med det man inte orkar äta upp. Din vän som tog parti för din mor hade helt rätt. Du behöver inte skämmas ett dugg över att din mor ville ha med sig maten hem, hon vet säkert att det en gäst inte äter upp måste kastas i soporna, och har man det minsta sinne för miljö, klimat osv gör man som din mor. Det är vanligt, korrekt och rimligt.

Magdalena Ribbing