Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/25/ladvinsetikett/

Fråga om hyfs och stil

Lådvinsetikett?

Fråga: Om man vill bjuda på ett lådvin (bag in box) på en fest, hur serverar man det då?

1. Låter gästerna ta för sig själva i köket innan man sätter sig till bords, med uppmaningen att återvända till köket och fylla på vid behov. 2. Värdspersonen häller upp åt gästerna vid måltidens början och fyller på efterhand. 3. Ställer fram boxen på matbordet (på en ställning så att det går lätt att fylla ett glas) och uppmanar gästerna att förse sig när de önskar. 3. Häller över vinet i neutrala karaffer, som placeras på bordet. 4. Häller över vinet i gamla (rengjorda) vinflaskor, gärna av något dyrt märke. 5. Usch, lådvin kan man inte bjuda på.

Jag inser förstås att det i hög grad beror på vilken typ av tillställning det gäller, men det vore trevligt att höra några allmänna reflektioner över detta!

Svar: Kan du tänka dig att det inte finns några stadfästa regler för detta! Det beror som du själv skriver, på vilket slags bjudning det är frågan om, men båda dina alternativ 3 verkar för mig som de bästa.

Magdalena Ribbing