Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/27/krognotsdelning/

Fråga om hyfs och stil

Krognotsdelning?

Fråga: Många vill visa sig resvana och tjusiga och dela notan på restaurangen på kontinentalt vis så att man bara delar notan i lika delar och det är väl bra - om nu alla ätit och druckit för ungefär samma belopp. Jag råkade ut för denna dela lika-situation med ett par där frun är hemmafru utan egen inkomst, deras son som också är medellös och mannen den ende som har betalningsförmåga. Själv är jag ensamstående med en liten dotter och eftersom min ekonomi inte är strålande så höll jag igen på intaget, min dotter drack en läsk till sin barnrätt och jag intog ett glas vin till maten och inget mer. De övriga beställde efter maten in efterrätt, åtskilliga glas vin, shots och diverse övrig alkohol.

När notan skulle betalas tyckte mannen att vi två skulle dela på notan, antagligen eftersom bara vi två har inkomster. Det är enormt påfrestande att efter en middag tillsammans börja diskutera det orättvisa i detta så jag betalade snällt halva notan. Någon mer middag på restaurang med denna familj blir det nog inte.

Ska man säga till i ett fall som detta och börja se vad var och en tagit när hela notan kommer in, med allt räknekrångel och eventuellt dålig stämning som följd, eller måste man alltid säga till i förväg om man vill betala sin del för sig? Min ekonomi tillåter verkligen inte mig att vara kontinental i ett fall som detta så vad jag nu ändå får för svar så vet jag att jag nästa gång kommer att säga till i förväg eller, om situationen olyckligtvis igen skulle bli som ovan, säga till efteråt.

Svar: Det du beskriver är inte helt ovanligt och det är inte heller så ovanligt att den eller de som föreslår den delade notan lyckas tjäna på affären.

Bäst är att säga vänligt från början, innan beställningarna inleds "jag ska be att få separat nota" - och säger någon då "men vi kan väl dela rakt av, det brukar jämna ut sig" så svarar man "men jag vill hellre ta min nota, om varje familj (person) tar sin så blir det inga problem".

Man ska inte behöva betala för andra, antingen det handlar om excesser eller inte. Det kan man göra om man är avsevärt rikare än övriga och vill vara generös. Men här var det ju den andra familjen som tog hem vinsten på din bekostnad; de var tre personer mot dig och din dotter - det måste mannen ha insett men tyckt att det var lönsamt och praktiskt för hans del. Inte trevligt, inte schysst.

Alltså: det är rätt som du redan har bestämt dig för, säg till om egen nota! Krogpersonal har ingenting emot detta, har jag tagit reda på, om de får veta från början hur det ska vara.

Magdalena Ribbing