Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/07/04/nyfikenhetsratt/

ETIKETTFRÅGAN

Nyfikenhetsrätt?

Fråga: Jag kommer ursprungligen från en mellanstor stad men har bott i Stockholm i snart femton år. Under denna tid har jag bott i allt från studentlägenheter till hyresrätter och bostadsrätter. Ibland har jag bott i stan, ibland i närförort och ibland i ytterförort. Under mina femton år i Stockholm har det väldigt ofta hänt på fester och andra sociala sammanhang att, för mig, okända människor frågar mig ”Var bor du?” Denna fråga har ofta blivit den första frågan jag fått, utan att personerna ens frågat vad jag heter alternativt valt att presentera sig.

Möjligen är jag överkänslig, men jag upplever att denna fråga handlar om att klassificera social status efter det bostadsområde jag för tillfället bott i (kanske detta blir mer tydligt i en dyr huvudstad). Beroende på var jag har bott, så har naturligtvis mina svar blivit olika. Under den period jag bodde i en ytterförort fick jag ofta reaktioner som ”Men gud, vad långt bort” eller ”Men usch, är det trevligt där?” Vid de tillfällen jag sagt att jag bor närmare stan/i områden där mer välutbildade/rika människor bor, så blir reaktionen trevligare och även bemötandet mot mig. Detta gäller alltså mer eller mindre totala främlingar för mig.

Jag har ägt flera bostadsrätter. En vanlig fråga kan också bli från främlingar ”Vad kostade din lägenhet?” eller ”Vad fick du för lägenheten du sålde?” Frågor som dessa, även ren nyfikenhet om var man bor, från främlingar, upplever jag som mycket opassande. Vid ett tillfälle svarade jag kort: ”Jag heter NN” till en främling som frågade mig ”Var bor du?” som hälsningsfras. Är jag överkänslig eller är dessa frågor fullkomligt okej?

Svar: Detta problem återkommer beklämmande ofta, och därför tar jag upp det igen; det verkar som om de nyfikna frågorna inte avtar i antal trots allt mitt tjat om hur fel de är.
Frågor om privatekonomi borde, om någonsin, ställas först när det finns en hyggligt nära kontakt etablerad mellan de som samtalar med varandra. Det är alltid fel att nosa i andras ekonomi. Samma sak gäller med ifrågasättande av bostadsort. I dessa tider av bostadsbrist kan man inte kritisera valet av – som skulle kunna kännas som förpassandet till – den plats någon bor på. Man ska helt enkelt vänta till dess att vederbörande själv tar upp ämnet ekonomi eller bostadsort. Vill man fråga om någons boendeort kan man säga ”bor du här i närheten/långt härifrån?” så får personen själv avgöra hur detaljerat vederbörande vill beskriva detta.

Du är inte överkänslig men sådana frågor – bostadsort, privatekonomi - är så vanliga att de flesta inte förstår att de frågar nyfiket och fel.
Du behöver verkligen inte svara men du kan säga när din bostadsort ifrågasätts "jag trivs jättebra" om du gör det, eller "det fanns inget val" eller "känner du till XX alls? det pratas mycket skit om orten helt i onödan". Eller så säger du om det är så, att du gärna flyttar därifrån. Men det är du som ska bestämma om du vill att den plats du bor på ska klassas som otrevlig.

Angående frågan om vad din bostad kostar så ska du bara svara om du själv vill. Annars säger du antingen det utmärkta totalt goddag-yxskaft som du skriver, "jag heter NN" eller så säger du svävande "nja, det var lagom för den, tycker jag" eller "minns inte riktigt" och tjatar frågaren vidare så säger du milt "ska jag hämta pappren i bankfacket?"

Magdalena Ribbing