Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/11/06/gasttork/

Fråga om hyfs och stil

Gästtork?

Fråga: Jag har vid flera tillfällen stått med nytvättade händer hemma hos vänner och bekanta och inte vetat hur jag ska få dem torra. Väldigt få har en tydligt utmärkt gästhandduk, vilket gäller även hos familjer som är superorganiserade i allt möjligt annat. Har Magdalena något förslag på hur man då gör? Deras privata handdukar känns inte helt bra att använda (varken för dem eller för mig) och att använda toalettpapper känns inte heller som en utmärkt idé.

Svar: Alla värdpersoner tänker inte på handduksbehovet när de har gäster. Men det är inte något stort problem, händerna blir ju inte blötare än att man kan vifta dem torra på ett litet antal sekunder. De privata handdukarna ska som du påpekar, absolut inte användas av flera skäl. Lite toalettpapper är en nödåtgärd som torkhjälp.

Men bäst är förstås en liten trave små fräscha gästhanddukar, tydligt markerade (skylt ovanför gästhanddukarna med texten Gäster och fötter kan med fördel avstås från för undvikande av missförstånd).

Svaret på din fråga är alltså att lufttorkning rekommenderas. Ett par sekunders torkvinkande på toaletten märks inte och du slipper genera värdpersonerna genom att påpeka att de slarvat med omtänksamheten.

Magdalena Ribbing