Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/11/19/sengangare/

Fråga om hyfs och stil

Sengångare?

Fråga: Hur ska man göra med en vän som aldrig har "vett" att gå hem? Vad ska man säga utan att såra personen i fråga? Detta gäller inte alla vänner, men enstaka. När man har bjudit personen att komma på eftermiddagen på kaffe och att stanna på tidig middag kl 18.00. Om personen då har kommit cirka 14.30 och inte går hem förrän cirka 22.30 på kvällen kan det bli ganska tröttsamt, speciellt om personen är väldigt pratsam hela tiden.

Finns det några etikettregler i dessa sammanhang? Borde inte personen ifråga förstå  - och inte ta för givet att man får stanna så länge man själv känner för det?

Visst kan man stanna ett tag efter kvällsmaten, men det tar ju inte 3.5 timmar att äta enkel mat!

Hur ska jag agera eller vad säga utan att såra och riskera vänskapen?

Svar: Det finns ganska många som tror att ju längre de stannar på en bjudning desto artigare är de mot värdpersonerna. Det bästa när man har en sådan gäst är att säga från början, alltså redan vid inbjudan, ungefär ”välkommen på kaffe halv tre, så fortsätter vi med middag klockan sex, och stänger kalaset klockan åtta”. Då vet gästen vad den har att rätta sig efter.

Om detta inte fungerar måste man som värdperson själv ta itu med problemet, och säga vid åttatiden när maten är uppäten något åt det här hållet ”ja, det har verkligen varit trevligt att ha dig här, men nu börjar det bli dags för mig att ordna till det för morgondagen”.

Magdalena Ribbing