Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/11/27/dansnej/

Fråga om hyfs och stil

Dansnej?

Fråga: Jag har börjat dansa bugg och jag undrar helt enkelt om Magdalena har några förslag på vad jag kan säga när jag blir uppbjuden och inte vill dansa med just den personen?

Är det överhuvudtaget okej att svara "nej" på frågan "Får jag lov?"

Svar: Nej, det är inte okej utan tvärtom ovänligt att säga nej till får-jag-lovfrågan från en person som är på en tillställning eller kurs i samma syfte som man själv, här alltså att dansa. Din fråga antyder att det är något slags kurs som du går på. På en krog eller diskotek blir det skillnad, där kan man vänligt säga ungefär "nej tack, jag vilar en stund" till en obekant vsrs uppsyn man ogillar.

Du kan ha skäl att säga nej till någon på din buggkurs om det är en sådan detta handlar om, men du behöver linda in detta nej. Du ser förmodligen personen närma sig och då bestämmer du dig för att du vill gå ut och få en nypa luft eller gå till damrummet eller vila från dansen en stund osv. Men att bara säga ”nej tack ” när någon i samma sammanhang som man själv befinner sig bjuder upp är i princip som att säga ”jag tycker inte om dig” och det är inte okej enligt vanligt folkvett.

Det du kan göra är alltså att finna en förklaring till att inte vilja dansa med den som bjuder upp dig. ”Tack, men jag är just på väg ut” eller ”jag klarar inte mer bugg just nu” eller ”jag pratar med X här och vill inte avbryta samtalet” eller något annat som du kommer på att säga. Förklaringarna kanske är genomskinliga men bättre det än att säga ett resolut och uppriktigt nej.

Magdalena Ribbing