Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/01/08/skrackmat/

Fråga om hyfs och stil

Skräckmat?

Fråga: Har en släkting som regelbundet bjuder in till middag, sällskapet är alltid jättetrevligt och något jag inte vill missa men maten är alltid helt bedrövlig, i bästa fall smaklös men ofta bränd. Vi har serverats alltifrån lax som smakat härsket till hemmagjord rödbetssallad med jord i. Den hygienska standarden i hemmet är lika bedrövlig som maten.

Denna släkting brukar dessutom alltid fråga vad man tycker om maten och speciella delar av måltiden, jag svarar alltid att jag tycker det smakar gott även om jag egentligen skulle vilja säga det rakt motsatta. Dessutom så trugar denne släkting alltid att man skall ta mera, självklart äter jag som gäst av artighetsskäl men har blivit specialist på alla möjliga ursäkter för att inte ta mer; att jag blivit jättemätt (efter att knappt ätit någonting), att jag åt en jättestor lunch och därav inte är så hungrig, att maten var god men att jag inte är så förtjust i till exempel lax (som jag egentligen gillar), att jag försöker minska på portionsstorleken för att ta några exempel. Tyvärr har jag inte den sortens relation till den nämnda att jag skulle kunna säga att jag tycker det här med maten är lite problematiskt, och vill inte tacka nej heller bara på grund av maten och missa den sociala biten.

Min uppfattning är att man som gäst alltid skall visa uppskattning och tacksamhet gentemot värdens ansträngningar, självklart smaka på maten och tacka för den även om den nödvändigtvis inte faller i smaken. Om det är något man inte gillar så lämnar man det diskret på tallriken. Värden får gärna bjuda till att ta mer, men absolut inte truga och om gästen lämnar något på tallriken skall värden absolut inte kommentera det och fråga varför.

Så jag undrar vilket sätt som är det korrekta att föra sig i den nämnda situationen? Och rent generellt hur man bör bete sig om man hamnar i liknande situationer där man blir bjuden på osmaklig mat?

Svar: Det du beskriver låter så pass eländigt att jag föreslår att du tackar nej till fler måltider hos denna släkting. Att maten är smaklös är inte problemet, däremot att det som bjuds är härsket eller farligt att äta (jord). Men nu vill du ju ha det trevliga sällskapet, så du måste finna godtagbara skäl att inte äta med övriga.

Säg nästa gång att du gärna kommer men avstår från middagen och bara vill ha en kopp kaffe eller te. Säg att du har fått en del problem med att äta. Din släkting kan få tro vad som helst, att du håller diet, har blivit allergisk, har ätstörningar - du svarar bara vid frågor att du inte vill gå in på det. Det är det enda alternativet om du inte vill missa sällskapet. Annars måste du tacka nej till bjudningarna i fortsättningen. Istället kan du bjuda hem släktingen och de trevliga personer som han eller hon omger sig med, så får du både fräsch god mat och detta angenäma umgänge.

Mat som inte faller en i smaken är en sak, mat som är direkt farlig som du beskriver har man rätt att skydda sig mot. Tycker man smakmässigt inte om den mat som bjuds så tar man bara lite, och hoppas att värdpersonen är väluppfostrad nog att inte fråga eller tjata om varför. Bjuds man på direkt olämplig och hälsovådlig mat måste man avstå från att äta den. Skulle värdpersonen ändå tjata och truga har du själv en rad förslag att ta till - de duger visserligen inte åt den släkting du refererar till men bör kunna användas i andra sammanhang. Du kan säga till de som bjuder på mat som du inte vill äta ungefär "tack, tyvärr går inte svamp/lax/rödbetor och jag så bra ihop så jag måste avstå" - det lämnar fältet fritt för tolkningar om allergi, diet, andra orsaker. Vettiga människor med lite hyfs och stil frågar inte varför utan släpper ämnet - och trugar verkligen inte!

Magdalena Ribbing