Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/01/15/musikmarodorer/

Fråga om hyfs och stil

Musikmarodörer?

Fråga: Nyligen hade jag fest hemma som på det stora hela blev väldigt lyckad. Jag och mina vänner är alla studenter i lägre 20-årsåldern så festen var av det slaget att alla fick ta med dricka själva och jag stod för lokal, tilltugg och musik, vilket brukar vara ett bra recept på en fest som inte blir alltför dyr för värden.

Dock presenterade musiken, som vanligt, ett problem. Jag hade spenderat ganska lång tid med att göra en spellista på Spotify på min mobiltelefon. Jag hade ansträngt mig för att göra en lista med musik som skulle passa alla smaker. Inom tio minuter efter att festen börjat hade dock någon ryckt ur min mobil ur högtalarsystemet och satt på sin egen musik.

Denna typ av "Spotifygeneraler" har blivit väldigt vanlig på fester. Det är personer som verkar helt övertygade om att alla har exakt samma musiksmak som de och att de då har som plikt att "styra upp" den.  Dessutom är det väldigt ovanligt att det bara finns en Spotifygeneral på festen. Då man kan spela upp mer eller mindre all musik i världen med en smartphone brukar det sluta med att en hop generaler står vid högtalarsystemet för att sätta på sina låtar med resultatet att man kanske hinner höra fem sekunder av varje låt innan någon är där och byter igen.

Jag tycker att det är först och främst värden som ska få bestämma musiken på sin fest. Det främsta problemet är dock att musiken ständigt bryts av att någon byter låt. Det slutar med att ingen musik blir bra då man inte hinner lyssna på den. De flesta personer verkar tycka att eftersom det numera går för alla att spela upp sin egen favoritmusik så är det en okej sak att göra. Hur ska det här problemet hanteras?

Svar: Tyvärr måste jag svara dig att jag inte vet något om ungdomskulturen på det sätt du beskriver den. För mig låter det synnerligen ohövligt och självupptaget att bryta av värdpersonens musik och tvinga in sin egen smak. Men det förefaller ju accepterat eftersom så många tycker att det är självklart. Vad man gör åt det vet jag inte, men kan man på något sätt blockera musikmaskineriet så att det inte går att komma åt det?

Du som värdperson kanske kan säga så att alla hör det ungefär ”I kväll är det min musik som gäller, ni Spotifygeneraler får hålla er tills ni kommer hem och kan spela det ni vill - alltså ändra inte min musik, tack!” Eller något åt det hållet som markerar att du inte vill ha din musiklista saboterad. Det låter uppriktigt sagt förskräckligt med dessa ideligen avhuggna låtar. Vem tycker att det är bra?

Vilka trista personer, förresten, som anser att deras smak är viktigare än andras. Var går deras gräns för självupptagenheet?

Magdalena Ribbing