Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/01/26/9829/

Fråga om hyfs och stil

Specialmatskrav?

Fråga: Jag och min fästman ska gifta oss i vår och hanterar nu därför alla möjliga krav från våra inbjudna. Vi har bett gästerna att ange allergier etc inför den trerätters middag som vi ska servera på festen.

Nu har en gäst angett att denna ”ogärna äter kött från djur som inte är vilda eller kravmärkta”. Hur hanterar vi detta? Allergier meddelar vi givetvis vår cateringfirma men den här typen av krav skulle tvinga oss att ändra hela vår meny och antagligen att byta till en specialinriktad cateringfirma.

Vi tycker också att kravmärkt är eftersträvansvärt vid matinköp men det här är en måltid för 93 personer vilket gör det svårt för oss att kontrollera hela menyns ursprung. Vi kan ju inte göra en egen måltid för bara en gäst med särskilt kontrollerade ingredienser?

Svar: Hu så pretentiöst! Det var ett misstag att skriva "allergier etc", om det nu är så ni har formulerat inbjudningskorten. Etceterat kan misstolkas som att gästerna erbjuds att meddela precis allt som de eventuellt ogillar, som om bröllopsmiddagen vore till för att ge varje gäst en ultimativ smakupplevelse efter vars och ens personliga preferenser. Fattar man som gäst inte att detta är omöjligt kanske man ska försöka tänka efter en gång till.

Att inbjudare ger gäster möjlighet att ange intolerans eller allergi för skaldjur eller gluten eller vad det kan vara betyder inte att alla gäster ska meddela vilken  mat de tycker bäst om. Vill man inte äta kött från andra djur än de vilda eller kravmärkta så ska man erbjuda sig att ta med en egen rätt för att inte ställa till onödigt besvär. Däremot beställer man inte en viss sorts kött - man är inte på en restaurang där man kan välja vad man vill betala för.

Den här krävande gästen kan hanteras som icke-köttätare. Ge vederbörande en vegetarisk rätt. Sannolikt finns bland så många gäster fler som är vegetarianer.

Diskutera inte med gästen i förväg, se bara till att han eller hon som bara kan äta kött från vilda eller kravmärkta djur slipper kött överhuvudtaget och istället får enbart grönsaker. Det kan vilken cateringfirma som helst ordna. Skulle du meddela gästen att han eller hon får en en fiskrätt istället kan vederbörande ifrågasätta fångstplatser med mera. Förmodligen kan kraven gälla även grönsakerna.

Ack ja. Smak och moral kan vara svårt att kombinera. För att inte tala om smak och  hyfs.

Magdalena Ribbing