Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 10:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/01/27/9875/

Fråga om hyfs och stil

Grönsaksbjudning?

Fråga: Mitt problem är följande: jag ska ha fest med tilltugg för mina vänner då jag fyller 20 år om ett par veckor.

Jag är själv demi-vegetarian och knappt hälften av mina vänner jag ska bjuda är vegetarianer (8 av 20). Jag tänker laga något enkelt och vegetariskt typ gratinerade smörgåsar eller wraps av något slag. Vilket jag vet kommer att vara gott. En annan fördel är att alla kan äta det. Det vegetariska blir således normen.

Men min farmor hävdar att det är ohövligt att även bjuda köttätarna på detta goda vegetariska tilltugg.

Hur kan hon mena att det är ohövligt att bjuda på något som alla kan äta?

Jag är övertygad om att de kommer uppskatta det jag lagar och bli mätta trots att det inte är kött.

Det ska tilläggas att jag är 90-talist och hon 30-talist.

Frågan är alltså, om än något raljant ställd: är det ohövligt att bjuda människor på mat?

Svar: Gårdagens fråga om gästers rätt att "beställa" specificerad mat på en bjudning vållade ett antal intressanta kommentarer, de flesta kritiska mot gäster som förväntar sig att få extra specialkost. Din fråga rör sig i samma sfär som väcker så starka känslor; därför tar jag med den omgående.

Din farmors attityd är förståelig: förr var kött, fågel och fisk den vanligaste bjudmaten. Att enbart bjuda på grönsaker skulle varit om inte oartigt så åtminstone lite snålt. I dag är det helt annorlunda eftersom alla som har råd att köpa mat överhuvudtaget också har råd att köpa kött - om de vill ha det.

Alltså är det inte det minsta ohövligt att bjuda på mat som är köttfri. Det du beskriver låter gott och rimligt. I dag kan grönsaker vara väl så fin mat som kött-fågel-fisk. Huvudsaken är att det som bjuds är vällagat och vackert!

Magdalena Ribbing