Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/06/10360/

Fråga om hyfs och stil

Hamsterstil?

Fråga: Idag blev det tydligt att vi behöver Hyfs- och stilspaltens hjälp i ett ämne. Hur det är brukligt att göra när samtal förs under en måltid? Är det okej så att säga att gömma lite mat i ena kinden och prata samtidigt? Eller bör en tugga ut helt och fullständigt innan nästa ord sägs?

Fördelen med det senare är att inget obehagligt skymtas men samtidigt kan samkvämet och samtalet bli väldigt upphugget och inte alls få den naturliga följsamhet som är önskvärd. Vi brukar båda två säga "hamstra" om att stoppa mat i en kind, men vet inte om det egentligen är okej och vi har inte observerat hur andra gör. Vi rör oss mycket i sällskapslivet och vill såklart inte skämmas. Vi vore mycket tacksamma för Magdalenas expertis.

Svar: När man får en fråga under det att man håller på att tugga något väntar man med svaret till dess att tuggan är svald. För att uppmärksamma frågaren på att svaret kommer att dröja några sekunder gör man en gest mot sin mun.

En viktig del i ett hyggligt bordsskick är att aldrig stoppa munnen proppfull, maten ska kunna tuggas och sväljas relativt snabbt.

Att förvara tuggan i ena kinden för att kunna delta i samtalet tillråds inte. Det ser vanligen löjligt ut, möjligen undantaget en försumbar minitugga.

Men som luttrad folkvettsexpert är jag glad över frågan, som ju visar att ni två inte har minsta tanke på att prata med mat i munnen. Det, om något, är korrekt bordsskick.

Magdalena Ribbing