Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/07/10356/

Fråga om hyfs och stil

Mejlspridning?

Fråga: Under de senaste åren har jag vid flera tillfällen upplevt att mina personligt adresserade mail vidarebefordras av mottagaren till andra människor. Och nu talar jag inte om arbetslivet och jobbrelaterade mail, utan om rent privata, även om jag kan tycka att min fråga har relevans också för arbetsplatser. Jag får intryck av att mottagaren betraktar sig som “ägare” av innehållet och anser sig kunna använda det fritt.

Oberoende av innehåll i mailet – det må vara hur neutralt som helst – upplever jag det som respektlöst att sända ett privat ställt mail vidare utan att kontakta avsändaren. Inte ens om mottagaren av det vidarebefordrade mailet är omnämnd i det, kan jag se att det finns skäl att strunta i att kontakta avsändaren.

Jag kan svårligen tänka mig att människor skulle agera på det här viset med pappersbrev. Alltså att ändra adressen eller lägga brevet i ett nytt kuvert och bara skicka det vidare. Jag misstänker att användningen av sociala medier kan ha avtrubbat känslan för integritet och respekt för den enskilde, att gränserna har suddats ut mellan det privata och det allmänna och offentliga. Själv skulle jag inte vilja läsa ett brev ställt till någon annan.

Är jag för omodern eller för överkänslig?

Svar: Förr kände alla till brevhemligheten och den iakttogs för det mesta. I 4 kapitlet paragraf 8 i brottsbalken från 1962 står att den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett post- eller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller telemeddelande döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år.

Det finns också ett stycke om databehandling osv. Det din fråga gäller är att du sänder ett personligt meddelande per dator och mottagaren skickar detta vidare utan din vetskap. Fel, anser jag, även om det inte är riktigt detsamma som att "olovligen bereda sig tillgång" till det du har skrivit. Därmed menas att utan tillstånd öppna ett förslutet brev ställt till någon annan. Men den som sänder vidare ditt personliga mejl gör det ju ändå olovligen, utan avsändarens tillåtelse.

Som jag kan förstå det är detta både oetiskt och ohövligt, mot dig och i viss mån mot mottagaren som du inte har tänkt ska läsa detta.

Du kan börja med att skriva obs. personligt på dina mejl och hoppas att mottagaren är så pass läskunnig att vederbörande förstår vad personligt betyder (att inte skicka vidare).

Nej, jag kan inte finna att du är omodern eller överkänslig.

Men alla måste förstå att ett mejl oftast är lika öppet som ett vykort. Det behövs uppenbarligen något slags uppförandekod även för mejlskrivare och mejlmottagare. En sådan finns inte, åtminstone inte etablerad i den meningen att en majoritet känner till och följer den.

Magdalena Ribbing