Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/09/10381/

Fråga om hyfs och stil

Armbågsbjudande?

Fråga: Nyligen såg jag en möjlighet att bjuda en god vän på ett besök med övernattning på ett trevligt turisthotell vid ett fint naturreservat och äta middag där. Nu blev den gode vännen några dagar innan ordentligt förkyld med feber, så vi kunde inte genomföra detta. I detta läge stod jag inför valet att helt enkelt avboka, eller att fråga några andra vänner om de skulle vilja följa med. Jag valde det senare alternativet och beskrev samtidigt omständigheterna, för att vara ärlig. Det hade ju framstått som lite sent påkommet annars. Men, en känsla av osäkerhet gnager i mig; är det att bjuda med med armbågen att göra som jag har gjort? Kan de som inbjöds ha fog att ta illa upp?

Svar: Det finns ingenting oartigt eller armbågsbjudande i det du beskriver. Varför skulle någon ogilla att anses vara trevlig - så trevlig att vederbörande bjuds att ersätta en annan vän som fått förhinder? Skulle du ha blivit förnärmad över en sådan inbjudan? Jag hade blivit jätteglad! Det var också helt rätt att du förklarade orsaken.

Samtidigt förstår jag din fråga, det råder på sina håll en attityd av ”jaså, nu duger det att bjuda mig, men från början var jag minsann inte bjuden.” Inte så ovanligt men dumt, snarstucket med brist på förståelse för sociala sammanhang. Nog bör man inse att varenda person i någons bekantskapskrets inte alltid kan inbjudas till allt som har karaktären av en bjudning? Alla kan inte varje gång vara utvalda.

Alltså: den som inbjöds har ingen anledning att ta illa upp.

Magdalena Ribbing