Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/11/10421/

Fråga om hyfs och stil

Middagsslummer?

Fråga: När man har gäster till middag föregås det av en hel del planerande och arbete. Detta tycker jag är enbart roligt.

Däremot tycker jag det är mindre roligt eller direkt ohyfsat att en av middagsgästerna alltid går och lägger sej och sover, direkt efter middagen. Min feststämning försvinner och jag skulle helst se att den gästen åkte hem direkt.

Senast detta hände anlände gästerna kl 17 och middagen intogs. Kl 20.45 reste sej en gäst från bordet och gick och la sej i soffan för att sova. Detta händer alltid. Vill påpeka att hon är fullt frisk. Hur hantera detta, kan också berätta att hon är min svägerska så det skulle kännas fel att bara avsluta umgänget. Tacksam för svar och råd.

Svar: Trist beteende. Så gör man givetvis inte. Man är inte bjuden för att äta sig mätt och därpå direkt avlägsna sig från den gemenskap som är bjudningens idé.

Om middagen inleddes efter någon timmes samling, i så fall kl 18, pågick den närmare tre timmar och är då en lång måltid som säkert kan framkalla trötthet. Men det ursäktar inte att man lägger sig att sova direkt efter maten.

Vet du om din svägerska har något problem med matsmältningen som gör henne ohjälpligt sömnig när hon har ätit (sådant förekommer)? Då är det ingenting att säga, hon måste få gå på bjudningar även om hon blir trött. Men vet du säkert att så inte är fallet kan du kanske vända på det hela: nästa gång din svägerska kommer på middag säger du vänligt ”ja, jag vet ju hur du alltid gör direkt efter maten, så jag har lagt fram en kudde och filt till dig på soffan.”

Det kanske får henne att bli lite generad och då har du hunnit en bit på väg.

Om det inte passar eller fungerar så kan du direkt fråga henne, men inte så att andra hör det, varför hon går och lägger sig efter maten. Fråga om det beror på att hon brukar äta för mycket eller om hon inte vill umgås med övriga. Du får kanske inte något vettigt svar, men hon blir i alla fall uppmärksammad på att hennes beteende inte är förväntat.

Eller så ger du sjutton i alltihop, låt henne lägga sig, det är hon som missar alla roliga samtal. Ni andra kanske pratar om paltkoma, du vet det norrländska ordet vars innebörd är att ha ätit så många av de goda pitepaltarna att man inte orkar göra något alls, allra minst prata.

Magdalena Ribbing