Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/18/10479/

Fråga om hyfs och stil

Norrlandsokänsla?

Fråga: Jag är uppvuxen i en by, ett par mil utanför en medelstor stad i Ångermanland. Sedan knappt tio år tillbaka bor jag i Stockholm, och när någon frågar mig varifrån jag kommer och jag ger nämnda svar med namngiven by och stad (ibland utan landskapsangivelsen) får jag väldigt ofta följdfrågan/konstaterandet "jaha, i Norrland". Detta upplever jag som otroligt arrogant och oförskämt.

Är jag lättkränkt, eller får man klumpa ihop en landsända som utgör 60% av Sveriges yta på detta sätt? För mig är det som att säga "jaha, Afrika" när en människa berättat vilken land hen kommer ifrån. Jag har mycket svårt att dölja mitt missnöje med frågan och svarar ibland att jag är uppvuxen "norr om Stockholm", men eftersom majoriteten av de jag träffar i Stockholm ser Norrland som en geografisk avgränsning fullt jämförbar med Gotland är frågan/konstaterandet lika förekommande som den är tärande för mig. Jag vill heller inte längre känna mig spydig i mina svar, eftersom ju Norrlandskommentaren inte sägs med avsikten att förolämpa (hoppas jag).

Svar: Det låter mest som om det var okunnighet av dessa personer, men inte är det något som du behöver lägga så mycket energi på!

Du kan beväpna dig med någon fras som du tar till, varken spydigt eller oartigt är det om du säger i neutral ton exempelvis ”Norrland är 60 procent av Sveriges yta, det kan vara bra att veta.”

Som du själv skriver är kommentarerna helt säkert inte elaka, och jag har lite svårt att förstå varför det är så viktigt för dig att korrigera denna geografiska slarvighet. Identifierar du dig med din uppväxtort så mycket att du kräver att andra ska känna till var den ligger? Det har ju i sak ingen betydelse förrän det finns anledning att prata om detaljer.

Vanliga slappa kommentarer som ”jaha, Norrland” borde vara ointressanta för dig, du kan sucka invärtes och tycka att det är synd om de som vet så lite. Eller som inte bryr sig om att ta reda bättre på geografin.

Så din irritation kanske behöver lösas upp med hjälp av någon professionell person. Om du verkligen är så ytterligt besvärad som du skriver kan en samtalsterapeut kanske hjälpa dig att låsa upp denna irritation? Du ska ju inte behöva gå omkring och vara arg på sådant som exempelvis jag finner visserligen trist men tämligen bagatellartat.

Magdalena Ribbing