Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/21/10460/

Fråga om hyfs och stil

Grannhundsbajs?

Fråga: Jag har problem med grannen och grannens hund.

Förra året köpte grannen en fransk bulldogg. Den har adopterat vår tomt som sin, dvs den skäller på de som går på den. På mig, sonen och diverse gäster.

Hunden bajsar på vår tomt.

Jag tycker inte det är roligt att bli utskälld på min egen tomt eller att trampa i hundbajs på egen tomt.

Jag har bett grannen koppla hunden men hon vägrar, "hon är ju så söt". När matte ropar på hunden lyder den ej.

Vad ska jag göra?

Svar: Om du inte vill skaffa en egen rejäl hund som håller undan den franska bulldoggen måste du tala med grannen igen. Det spelar ingen roll hur söt hunden är, den har inte på din tomt att göra om inte du vill det, den ska inte skälla på er och era gäster och den ska verkligen inte leverera bajs på din tomt.

Du har ju försökt förklara för grannen att hunden måste vara kopplad på sin tomt. Det har inte fått någon effekt. Dags då att ta till en annan metod: skriv upp det hunden ställer till med under en vecka, inte överdrivet utan helt neutralt, typ "onsdag kl 16: hunden skällde i 63 minuter på våra gäster, torsdag kl 12: bajsade på vår gräsmatta" och så vidare. Bjud in matten på kaffe någon dag och visa det du har skrivit, eller knacka på hos henne. Säg att nu har det blivit för störande, du vill absolut inte ha det så här, utan nu är det dags att koppla hunden. Den behöver förmodligen gå på kurs. Matte också.

Det vore konstigt om grannen inte skulle förstå detta när du konkret kan bevisa vad hunden gör.

Magdalena Ribbing