Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/24/10449/

Fråga om hyfs och stil

Gästhjälp?

Fråga: Jag och min dotter på fyra år närvarade härförleden på ett barnkalas. Det blev, som det brukar på barnkalas, mycket leksaker som låg framme och annat. Jag kände att jag borde hjälpa till med något så jag började plocka undan när kalaset var slut. Det kändes dumt att bara gå.

Då var det bara vi och ett annat par kvar. Min dotter började bli hungrig så jag gjorde en macka åt henne och värdparets två barn när jag ändå var igång. Här gjorde jag förmodligen tabbe nummer ett då jag kanske blev lite väl hemtam och inte frågade först om jag kunde göra mackor åt barnen. När jag gjort mackor så tog jag rena glas ur diskmaskinen till barnen. Fortsatte sedan att plocka ut ur diskmaskinen. Mamman kom då bort till mig och sa i ett skarpt tonfall att jag inte skulle tömma diskmaskinen. Jag svarade då att det gör jag så gärna. (Slutade ta ut disk.) Till svar fick jag "nej, gör inte det!" i ett mycket otrevligt tonfall. Jag mumlade något om att jag är van vid att jag och mina vänner hjälps åt.

Det med mackorna förstår jag själv att jag borde frågat först. Jag tyckte väl att vi känner varandra så pass bra att det är okej att ta bröd till barnen. Efter hennes kommentar inser jag att hon är en person som med all säkerhet inte tyckte det var okej.

Vad gäller disken så känns det mycket oartigt att låta allt stå, disk och saker överallt också, ska man bara gå?

Dagen efter kalaset frågade jag både en nära vän och min sambo om detta med att tömma andras diskmaskiner. Fick då till svar att det var hemskt oartigt mot värdparet och att det är lite konstigt att tömma andras diskmaskin. Min vän förstod att det kunde tas illa upp av värdparet. Att man kanske inte vill att andra ska rota i ens köksskåp.

Jag kände att det var oartigt att inte hjälpa till och att vi nu känner varandra så pass bra att det är okej. Uppenbarligen hade jag helt fel.

Är det verkligen så hemskt att hjälpa andra med disken utan att fråga? Har jag missat ett socialt tabu? "Får" man som inte gäst göra någonting? Inte ens när det är hos vänner?

Hädanefter ska jag inte lyfta ett finger. Brukar ve och fasa hjälpa till att duka av också. Det är säkert ännu värre.

Vad gäller egentligen när man är gäst?

Svar: Tyvärr måste jag göra dig besviken men det är som du antyder att du har missat vad man kan tillåta sig att göra hos andra. Det borde vara, och är för många, självklart att inte gå ut i någon annans kök och tillreda något, dra ut lådor, öppna kylskåp osv. Det handlar om integritet, det kan finnas saker i skåp och kylskåp som man inte vill att andra ska se eller bara vara oordning - eller ordning - som man inte har lust att visa upp. Detta måste den som bor där själv få bestämma. Som gäst kan man alltid fråga, vänligt och inte insisterande, om man får hjälpa till. Är man hemma hos mycket nära vänner kan man ta egna initiativ men bara om man redan och säkert vet att det är okej. Min uppfattning är att man även då ska fråga först.

Att du gav dig ut i köket hos någon som ju uppenbarligen inte var en så nära vän och gjorde smörgåsar åt ditt och värdpersonens barn var också fel. Du övertog något slags ansvar från de andra barnens föräldrar. Hur vänlig din avsikt än var kunde detta av en misstänksam förälder tolkas som att du ifrågasatte barnens välmående.

Tömma någon annans diskmaskin är likaså olämpligt. Du visste inte hur och var värdpersonen ville ha sin disk, kanske den skulle vara kvar i diskmaskinen?

Allt det du gjorde hade du vänligt kunnat fråga om och fått ett svar, ja tack eller nej tack!

Så din bästa välmening kunde kännas som kritik och rentav såra värdpersonen. Men så dramatiskt var det nog inte trots att det togs illa upp.

Nästa gång: fråga, för sjutton! Fråga om du kan hjälpa till, ta ett "nej tack" för nej, och ett "ja tack" som att du gärna får hjälpa till. Det är inte oartigt att låta disken stå framme hos någon annan. Antingen säger den som vill ha hjälp till, eller vilket är bättre, frågar du om du kan ta ut disken.

Men träna i förväg på att ställa vänliga frågor, så att du verkligen frågar innan du gör något.

Magdalena Ribbing