Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/25/10514/

Fråga om hyfs och stil

Pepparhål?

Fråga: Jag driver ett designföretag och försöker ta reda på om peppar ska fem eller ett hål i karen vi ställer fram på bordet. Det verkar som folk har starka åsikter i ämnet, jag har till exempel hört att man ska ha mycket salt till äggen och lite vitpeppar. Andra pratar om man ska ha lite salt för hälsan. Eller fler hål på grund av svartpepparns kornstorlek?

Svar: Saltet är traditionellt viktigast för smaksättningen och saltströaren har flest hål, fem eller nio eller ännu fler. Peppar är lika traditionellt något man kan vara utan och pepparströaren har ofta färre hål, ett, tre, ibland fem. Det livsnödvändiga saltet förekommer i många kulturer som symbol för välstånd, exempelvis ska salt, en silverslant och en bit bröd ges eller kastas över tröskeln av den som första gången gästar någons nya hem. Peppar kastas inte!

Att saltkaret, eller rättare saltströaren, har fler hål kan förklaras med att saltet ska kunna strös över maträtten så generöst man vill. Pepparströaren har nummer två i rangordning av dessa utensilier. Med detta sagt: det förekommer att salt- och pepparströare har lika många hål, men vanligast är att pepparströaren har färre än saltströaren. Praktiskt är att ha ett S på saltströaren och ett P på den för peppar. Eller, vilket ofta ses, att den som ska salta vid måltiden, strör en aning i sin hand för att se att det inte är peppar.

Att ställa enbart saltströare på bordet är vanligt till skillnad från att ställa dit enbart pepparströare. Antingen båda sorterna eller enbart saltet. I dag är händer att snygga saltkvarnar och pepparkvarnar, elektriska eller handdrivna, med eller eller utan belysning(!) ställs på middagsbordet, inte vid paradmåltider  - men varför inte? Nymalet salt och nymalen peppar har bäst smak!

Magdalena Ribbing