Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/04/27/10488/

Fråga om hyfs och stil

Tvångspresent?

Fråga: I min krets har det blivit så att vi inte kan träffas i bokklubben, återkommande var fjärde vecka med traktering te och kaka, utan att de flesta kommer med prylar, blommor, liten sak som en scarf, en skopåse, en burk te, jättetrevliga små prylar. Men jag känner ett tvång att ta med mig något fastän jag inte har lust, och inte har tid och inte kommer på något. Jag tycker att värdinnepresenterna är ett onödigt måste, samtidigt är det svårt att vara "avvikare." Självklart för mig är det att ha med en blomma på en mer avancerad bjudning , eller en flaska vin, men i vardagen tycker jag det är ett oskick när det känns som just en plikt. Vad tycker Magdalena? Måste man ta med en present varje gång?

Svar: Det har mindre betydelse vad man själv tycker när alla övriga i samma gäng har en annan uppfattning. Så verkar det ju vara här. Att vara den som bryter mönstret kan bli jobbigt, kanske övriga kommenterar detta, kanske de muttrar något om snålhet - jag vet förstås inte men risken finns.

Mitt förslag är att du tar med dig exempelvis Situation Stockholm, 50 kr, eller motsvarande på andra orter, eller en annan tidskrift med vettigt syfte. En sådan sak är inte besvärlig att ta med, inte dyr, inte svår att hitta. Du får helt enkelt stå ut med att anpassa dig till övrigas beteende, när det gäller en så enkel sak som en gåbortspresent - som fler än du tycker är onödig, men de flesta finner sig i gängse skick.

Eller så tar du ett radikalt grepp och föreslår på nästa bokklubbsmöte att presentgivandet ska upphöra - du kan utan att låta sur säga att nu har kanske inte bara du uttömt presentfantasin så varför inte bestämma att komma tomhänta till dessa möten? Det kan ju hända att du får alla med dig.

Magdalena Ribbing