Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/06/08/10783/

Fråga om hyfs och stil

HBTQ-pratförbud?

Fråga: Jag planerar att ha en större sammankomst då jag precis har flyttat till en ny lägenhet. Jag kommer att bjuda samtliga vänner och deras respektive så att ingen känner sig utelämnad.

Mitt problem är att två av mina vänner har partners som, enligt mig, beter sig illa. De har en tendens att, högt och ljudligt, förkunna sina åsikter (negativa) om homosexualitet och dylikt.

Jag är själv bisexuell och kommer bland annat ha med två transpersoner på min fest. Jag vill inte att de ska behöva höra denna sortens prat, detta är något som de utsätts för så det räcker i det dagliga livet och jag vill att mina gäster ska känna sig välkomna och avslappnade i mitt hem.

Folk får naturligtvis ha vilka åsikter de vill men jag anser att kränkningar av denna typ inte hör hemma på en fest hos mig.

Finns det något snyggt sätt att inkludera detta på i inbjudan eller liknande? Då vi alla är enkla människor i 25-års åldern så kommer inbjudan vara mindre formell.

Svar: Det är inte så lyckat att skriva i inbjudan något som att "negativt prat om HBTQ-personer undanbeds." Normalt tänkande människor yttrar sig inte kritiskt om personer med en annan sexuell läggning än den man själv råkar ha. Att påpekas något så självklart på en inbjudan blir beskäftigt och onödigt.

Men du vet ju vilka två partner till dina vänner som beter sig på detta omogna, pinsamma och enfaldiga sätt. Du kan ta kontakt med dina vänner och be dem meddela sina medföljande att du inte kommer att acceptera negativt prat om HBTQ-personer, uppstår sådant kommer du att kräva att de avlägsnar sig från din fest.

Hur kommer man ens på idén att säga något kritiskt om människor på grund av att de har andra sexuella preferenser än ens egna? Vem tror man att man är i så fall? En gudagåva till mänskligheten?

Magdalena Ribbing