Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/06/11/10791/

Fråga om hyfs och stil

Medföljanderätt?

Fråga: Min arbetsgivare bjuder några gånger per år oss medarbetare på trevliga fester. På en fest är "respektive" också välkommen och på en annan fest är medarbetarens "familj" bjuden, väldigt generöst alltså. När de bjuder till dessa fester är syftet en belöning till medarbetarna för att de gör ett bra jobb och när respektive och/eller hela familjen bjuds med är det för att de också är inblandade (på hemmaplan) i att medarbetarna gör ett bra jobb, alltså en belöning eller gottgörelse även till dem.

Nu är det en medarbetare som vill ta med sig sin syster på festen där "familjen" också är välkommen. Jag anser att det inte är en rättighet att ta med sig någon på en fest. Inbjudan, kutym och sunt förnuft/etikett avgör vem man tar med sig och inte. Jag tolkar "respektive" som en person man har ett etablerat förhållande med och "familj" är utöver denna person även de eventuella barn och bonusbarn man lever tillsammans med. Jag har berättat för hen hur arbetsgivaren tänker kring festens syfte men hen blir upprörd över att hen inte får ta med sig "fel familjemedlem" = syster. Hen argumenterar också att man blir diskriminerad som singel utan barn när "alla som inte är singel får ta med sig någon". Jag tycker att det är konstigt att hen har uppfattat etiketten helt olikt vad jag har. Men det är ju mycket som är konstigt här i världen...

Hen blev hur som helst så upprörd att hen avbokade både sig själv och sin syster från den festens anmälningslista. Hur bemöter man detta på bästa sätt?

Svar: Respektive är som du skriver ett vedertaget begrepp för en etablerad partner, enligt min beskrivning "den med vilken man har en relation syftande till en gemensam framtid", alltså en make-maka, sambo, fästman-fästmö. Däremot är respektive inte ett allmänt accepterat ord för andra, som mormor eller syskon eller kusin. Begreppet familj skulle i något läge kunna vara ett syskon som bor tillsammans med den inbjudna gästen. Men högst sannolikt avses med familj den etablerade partnern plus barnen.

Det är arbetsgivaren som ska klargöra detta för medarbetarna. Den person som du refererar till har en inte ovanlig men tråkig attityd: att en inbjudan med gästförlängning ska utnyttjas; eftersom andra kommer med sina partners som innebär en utgift för arbetsgivaren ska minsann den som är singel också ha rätt till samma utgift. Feltänkt, snåltänkt men inte unikt, tyvärr.

Ändå förstår jag inte varför denna person tar det du säger på ett sådant allvar att vederbörande nu inte vill gå alls på festen. Varför vänder sig inte denna osäkra person till inbjudaren-arbetsgivaren och frågar om det är okej att medföra en syster? Och varför tyckte du att det var din sak att meddela hur arbetsgivaren tänker? (Hade du arbetsgivarens direkta uppdrag att meddela detta kommer hela frågan i ett annat läge). Som jag läser din fråga har du på eget bevåg bestämt dig för att förklara vad du vet eller anser dig veta om denna inbjudan.

Hur du ska, som du skriver, bemöta detta på bästa sätt vet jag inte, du har ju redan tagit på dig att tillrättavisa denna person, så vad skulle du kunna göra nu? Säga att du beklagar att du sade något? Tror du att det gör att vederbörande kommer att gå på festen i så fall - med eller utan sin syster?

Magdalena Ribbing