Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/06/16/10851/

Fråga om hyfs och stil

Pruttursäkt?

Fråga: Jag har en riktigt skämmig fråga. Vet självklart att man aldrig får prutta bland andra människor. Men om det ändå råkar hända - hur gör man då??

1: Låtsas om ingenting? (funkar om det är stor folksamling och vem som helst kan vara skyldig. Men om man är bara ett par stycken ??)

2: säger förlåt?

3: eller vad sjutton säger man??? Hoppas Magdalena kan ta sig an också så här jordnära men pinsamma frågor. Skämmigt värre!

Svar: Alla människor släpper luft då och då - jag har läst att det inträffar i snitt sexton gånger om dygnet. Per person.

Idealiskt är förstås att göra det på toaletten eller en undangömd vrå, men det är inte alltid möjligt. Sämsta scenario är om man råkar man släppa väder och de som är runtomkring noterar det och att man är upphovet. Då går det inte att komma undan, och då säger man lugnt ”ursäkta mig” och fortsätter att prata. Det kostar på men är bättre än att låtsas som ingenting  när alla ändå vet.

Man kan också säga ”ursäkta ett ögonblick” och gå undan någon minut, som en gest för att bli av med luftöverflödet.

Men: har man släppt sig bland andra så att det inte är tydligt vem som har åstadkommit det säger man ingenting, och låter bli att rodna. Bättre med kollektiv misstanke mot alla än att en enskild individ lokaliseras och drabbas av höjda ögonbryn.

Vettiga och hyggliga personer kommenterar inte, flinar inte och säger ingenting som "värst vad det blåser här då" eller annat inte särskilt lustigt - för det är inte roligt att släppa väder i andras åhöro. Om omogna eller ouppfostrade personer skrattar och kommenterar säger man som ”skyldig” ingenting, flinar inte med förstås, svarar inte. Mycket snabbt brukar detta egentligen ointressanta samtalsämne dö ut.

Magdalena Ribbing