Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/06/21/10920/

Fråga om hyfs och stil

Pengapresent?

Fråga: Det har i vår bekantskapskrets blivit allt vanligare att brudpar önskar sig pengar till bröllopsresa istället för prylar de egentligen inte vill ha eller behöver. Jag tycker det här är en positiv utveckling, men jag undrar lite hur man ska hantera själva överlämnandet av pengarna på ett lämpligt sätt. Om paret bett om bank- eller swishöverföring, när bör den ske? Innan bröllopet? Under festligheterna? Efter? Med ett kort?

Svar: En bröllopsgäst som medför sin present överlämnar pengarna i ett extra vackert kuvert, eller en liten presentask med kontanterna, vid mottagningen eller festen på samma sätt som vore det ett föremål.

Har gästerna på bjudningskortet föreslagits att sätta in presentpengarna på ett konto är det lämpligt att de finns där senast samma dag som bröllopet äger rum. Jämför med bröllopspresenter som kan ges en kort tid före bröllopet, som lysningspresenterna förr, eller som vanligast numera samma dag. Har man satt in pengar på ett konto ger man brudparet ett vackert lyckönskningskort och skriver där att ett resebidrag nu finns på kontot. Men man preciserar inte summan, det vore som att låta prislappen sitta kvar på brödrosten, kristallvasen eller annan traditionell bröllopspresent!

Magdalena Ribbing