Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/09/02/11423/

ETIKETTFRÅGAN

Festskjortfiness?

Fråga: När jag började använda smoking (för rätt många år sedan nu) använde man en plisserad skjorta med snygga skjortknappar i guld/silver eller små pärlor.
Skjortan var då sydd med vanlig krage. Någon gång på 90-talet, tror jag, började det användas likaledes plisserade skjortor men nu med dubbelvikt krage.
Jag tyckte att det såg snyggt ut men har på sista tiden börjat undra vilket som är det mest korrekta. Om man tittar på festligheter från den anglosaxiska världen förkommer den sortens skjorta så gott som aldrig och även här i Sverige verkar den vara på väg bort.
Vilket är det korrekta?

Nästa fråga: När jag knyter frackflugan placerar jag den färdiga skapelsen vilande på skjortans dubbelvikta ”vingar” men jag har sett en hel del fall där flugan har placerats under ”vingarna” .
Jag tycker att det ser tokigt ut men det kan ju hända att förändringens vindar har blåst förbi mig.
Vilket är det korrekta?

Svar: Eftersom smokingrocken ursprungligen användes som rökpausersättning för frackrocken  utanför damsällskapet (för att skona de bräckliga kvinnorna från den besvärande cigarröklukten) var frackskjortan given även när smokingen blev accepterad som sällskapsdräkt i slutet av 1800-talet.

Men modernare tider gjorde både lackpumpsen och den stärkta frackskjortan utbytbara mot enklare varianter såsom snörskor i lack eller rentav vanliga tunna chevråskor med snörning, och den mjuka smokingskjorta som du beskriver. Ännu senare kom märkliga skjortvarianter i pastellfärger och med volanger. Dessa verkar tursamt nog ha tynat bort numera.
Den skjorta du beskriver med smala stråveck och antingen dold knäppning eller synliga lösa festknappar samt mjuk krage är i dag vanligast. Till smokingjackan med spetsiga slag kan frackskjortan användas, men till schalkragejackan är det absolut mest vanligt med mjuk krage. Finhetsgraden är densamma.

För den delen ses mjuk festskjorta någon gång även till frack numera. Kan nog vara skönt att slippa det hårdstärkta, jag kan tänka mig att den traditionella frackskjortan med alla sina krångligheter försvinner diskret så småningom.

Såväl frackrosetten som smokingflugan ska synas framför kragsnibbarna.

Magdalena Ribbing