Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/09/22/11525/

Fråga om hyfs och stil

Inbjudningsnamn?

Fråga: Jag har en fråga angående inbjudningarna till ett bröllop. Jag och fästmannen ska gifta oss och bjuda in lite släkt och vänner, och min fråga är helt enkelt hur man ska adressera inbjudningarna? Givetvis bjuds alla in med sina respektive, men ska man adressera inbjudan till båda eller bara till sin släkting/vän och sedan skriva på inbjudningskortet att den gäller personen i fråga + respektive? Om inbjudan ska adresseras till båda, hur gör man i så fall om de bor på olika adress? Ska de få varsin inbjudan då?

Tacksam för svar, vi vill ju att alla inbjudna ska känna sig lika välkomna.

Svar: Trevligt att du tänker på detta och inte bara skickar iväg inbjudningar som kan missförstås! Jag får ofta frågor från personer som inbjudits till en tillställning utan att deras partners namn har stått på inbjudan och de har då inte vetat om partnern var utesluten eller medbjuden. Självklarheten att båda i ett etablerat par ska bjudas finns inte som vetskap hos alla, faktiskt hos allt färre.

På kuvertet ska namnen stå på de som inbjuds, alltså både ”huvudgästen” och dess partner. Själva inbjudningskortet till de som bor tillsammans ska likaså ha namnen på båda personerna.

Bor de på skilda adresser ska de få varsin inbjudan men på kuvertet och kortet skrivs då bara den som bor på adressen. Den personen har ju kontakt med sin partner och får därför veta att båda har fått sin inbjudan.

Magdalena Ribbing