Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/09/28/11595/

Fråga om hyfs och stil

Allergiinformation?

Fråga: Jag har svår allergi mot ganska många olika saker i mat och jag undrar därför om det är rätt att erbjuda sig att ta med egen mat till en middagsinbjudning för att inte orsaka värdarna extra besvär? Självklart berättar jag om mina allergier och vad de innebär, om jag tackar ja.

Med mina närmaste vänner fungerar det bra för de vet precis vad jag kan äta och inte äta. Men om man blir inbjuden till tillställningar där man inte umgås så ofta över en bit mat med värdparet? En gång när jag blev inbjuden till ett värdpar jag inte hade varit hemma hos innan hade jag förklarat allt om min allergi men det är tyvärr rätt mycket att hålla reda på och det blev fel. Kvällen slutade på sjukhuset för min del på grund av en kraftig allergisk reaktion.

Jag vill inte behöva avstå trevligt umgänge men osäkerheten finns där hos mig om de kan hålla reda på allt efter detta tillfälle, tyvärr.

Svar: Artigt och bäst för alla är att du säger vid inbjudan ungefär ”tack, så roligt! jag tar absolut med min egen middag eftersom jag har så krångliga allergier, det enda jag behöver är tallrik och bestick!” Det är en vänlig information om något ytterst viktigt, och det kan inte missuppfattas.

Att förvänta sig att värdpersonen ska tillreda mat efter ens komplicerade önskemål är både pretentiöst och vanskligt. Det blir hur lätt som helst fel, jag känner en glutenallergiker som på en bjudning där hon hade meddelat detta fick en kaka som garanterades vara glutenfri. Hon blev ändå sjuk och värdpersonen sade häpet ”men det var ju inget mjöl i kakan, jag hade bara mjölat bakformen.” Så för din egen skull: ta med din mat. Du gör både medgäster och värdperson skada genom att bli sjuk.

En bjudning är inte främst ett tillfälle att få gratis mat, brukar jag framhålla. Många anser tvärtemot att tar man med egen mat är man inte gäst - tanken (felaktig) är att en gäst måste bjudas på mat och dryck. Andra anser lika bestämt att det är en förolämpning mot värdpersonen om han eller hon inte får bjuda på förtäring. Men mat och dryck i dag har ofta problem och konsekvenser som ingen inbjudare kan ha överblick över och därför är det helt rätt att ta med det man tål i matväg om man har speciella krav eller behov. Man är lika mycket gäst ändå eftersom gemenskapen på en bjudning är överordnad det som äts och dricks - även om det också är viktigt.

Magdalena Ribbing