Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/12/03/franvaropresent-2/

Fråga om hyfs och stil

Frånvaropresent?

Fråga: Om man är bjuden på en högtidsdag och inte kan närvara, då uppvaktar man väl senare med en present eller är det fel? Vi är några som pratat om detta och är lite oense om vad som gäller.

Svar: En present är inte ett kvitto på att man får vara med om en fest, utan en symbol för den lycka man önskar jubilaren, oavsett kalas. Så det är rätt att ge en present till en vän eller släkting som fyller år - antingen man är bjuden på fest eller inte, och antingen man kan närvara eller inte. Många menar att man ska ge en finare present ju flottare festen är, men det är en missuppfattning. Att ge en present i efterhand är helt korrekt.

Vill man inte ge en riktig present av någon anledning trots att man har bjudits på firandet så skickar man ett extra fint gratulationskort; man ingår ju i en så pass nära skara av vänner eller bekanta att man har bjudits att fira en högtidsdag.

Att man tackar nej är inte ett skäl att avstå från att gratulera. Förr sade man "bjudet är fägnat" (som i undfägna,  att glädja, i detta sammanhang genom att bjuda på mat och dryck) vilket betydde att hade man bjudits på en fest men tackat nej var inbjudan ändå ett skäl för att man skulle bjuda tillbaka.

Magdalena Ribbing