Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2015/12/27/artighetskritik/

Fråga om hyfs och stil

Artighetskritik?

Fråga: Jag får ständigt höra från både jämnåriga och äldre att jag beter mig fånigt. Frågor som "har du en flaggstång i röven" när jag sitter med rak rygg förekommer ofta. Erbjuder jag min plats till någon äldre får jag höra att jag är "stenålders" och likaså när jag säger "god dag" istället för ”tja”. Exemplen är många men nöjer mig med dessa för att det inte ska bli för utdraget.

Är det jag som borde ändra på mig? Kan man inte vara 17 år och bete sig som jag gör? Eller är det de runt om mig som är ouppfostrade?

Svar: Att dina vänner och kanske även din släkt säger att du beter dig fånigt eller kommenterar ditt sätt som du beskriver, beror mindre på vad du gör än på vad dessa kritiska personer inte gör själva. De vet inte hur en vänligt väluppfostrad person beter sig, de har inte fått lära sig att om man kan erbjuder man sin plats till någon som bättre behöver den, de vet inte att kroppen mår bättre av att vara rak än hopsjunken (utöver att det ser bättre ut för omgivningen!) och de tror att det är stor skillnad på att säga god dag och ”tja”. Du har bestämt dig för att ha ett mer traditionellt sätt än vad ungdomar vanligen har. Det är ditt beslut, och du måste hantera det med tolerans och klokhet för att inte bli udda i din krets.

Du kan tillåta dig att tycka lite synd om de personer som så gärna vill att du ska ta dig ner till deras nivå. De retar dig för att du gör dem osäkra, du uppför dig inte som de gör och då är det du som faller ur ramen eftersom de är i majoritet.

Du har två val. Ett är anpassa dig litegrann till deras sätt, dvs kanske börja säga hej istället för god dag och att inte sitta spikrak utan lite mer ledigt, osv, men aldrig sluta erbjuda din plats till gamla människor!

Det andra är att du vänligt - obs alltid vänligt! - säger när de klagar på dig ungefär så här ”åh, du är intresserad av att jag sitter rak i ryggen? det beror på att kroppen mår bättre av att inte klämmas ihop så där som när man sjunker ner” — ”jo, jag säger god dag därför att det betyder att jag önskar dig en god dag, det tycker jag är rätt att göra” — ”när man är äldre behöver man sitta ner och då måste ju någon erbjuda plats som jag gör nu”.

Du förstår vad jag menar, förklara på ett milt sätt att det du gör är bra saker. Men säg varken underförstått eller uttalat att dina kritiker är ouppfostrade eller okunniga eller dumma i huvudet! Det handlar istället om att du ska bjuda dem på en vänlig insikt. Tänk om de också börjar förstå att äldre behöver sittplats, och att det är bra att vara tämligen rakryggad.

Magdalena Ribbing