Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/01/05/sasongfras/

ETIKETTFRÅGAN

Säsongfras?

Fråga: Så här i jul och nyårstider så träffar man en del bekanta. Däremot har vi (jag och min fru) undrat lite hur man skall hälsa. Vid jul så säger man God Jul, sedan kommer god fortsättning. Efter ytterligare några dagar så är det gott slut, för att där avlösas med gott nytt år! Därefter säger vi god fortsättning!

Jag tycker det är svårt att veta vilken fras man skall använda och när. Snälla, hjälp mig och min fru att reda ut detta!

Svar: Samma slags fråga har anlänt i många varianter den senaste tiden. Men inte är det så fasligt viktigt att säga något exakt efter datum! Vem tar illa upp för en fras som är lite försenad? Eller för tidig?

Meningen med fraserna är ju densamma som i ett ”goddag” dvs att man önskar den man möter något som är bra, en god dag lika med en bra och fredlig dag. Det kan man alltid säga. Eller den käckare varianten ”hej”, ett halvgammalt hälsningsrop som passar de flesta undantaget de synnerligen konventionella.

Gott nytt år som är aktuellt nu kan man säga så länge det känns rimligt att önska att det nya eller unga året ska bli bra. Trettonhelgen kan frivilligt sättas som gräns för den som tycker att nu räcker det. Sedan kan man säga hej. Till exempel.

Magdalena Ribbing