Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/08/12771/

Fråga om hyfs och stil

Bibliotekstugg?

Fråga: Jag har en fråga som gäller ätande i bibliotek. Jag sitter ofta och studerar på ett universitetsbibliotek. Konkurrensen om studieplatserna är hård och det händer lite för ofta att någon av studiegrannarna äter sin lunch på plats, antagligen av rädsla för att mista platsen om hen går ut i kafé eller pentry. Det är verkligen inte trevligt med mat bland böckerna och det är heller inte tillåtet enligt bibliotekets egna regler.

Men hur hanterar man detta utan att vara förfärligt dryg? Jag tänker att man kanske kan säga något i stil med: ”Jag kan se till dina saker om du vill gå ut och äta din lunch i kaféet?”

Eller är det bara att stå ut med ätandet och dofterna?

Svar: Bristen på hänsyn till omgivningen förekommer så gott som överallt. I allt fler utrymmen som delas med andra, som studielokaler, arbetsplatser, tåg-buss-tunnelbana, väntrum, tuggas tydligt luktande godis, skalas apelsiner, har inte bytts svettröjan efter gymbesöket, används för mycket parfym, hårmedel och annat som luktar starkt osv - tätt intill andra människor. Ganska mycket ska man stå ut med enligt min uppfattning. Alla kan inte vara lika ljuvliga som man själv - men det finns gränser för den obetänksamhet eller självupptagenhet som man drabbar andra med.

Man är sig själv närmast som det heter. Det brukar innebära att man tycker att andra får härda ut med otrivsel som man åstadkommer. Men du ska inte behöva finna dig i detta sammanhang. Ätande bland böcker som inte är ens egna ska inte förekomma. Klet och lukt är inte godtagbart.

Så säg som du föreslår, det är inte drygt utan både hyggligt och rätt vilket raskt borde inses av den du erbjuder din vänlighet. Magdalena Ribbing