Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/09/12778/

Fråga om hyfs och stil

Presentproblem?

Fråga: Jag brukar inte så ofta ha födelsedagskalas, men nu när jag ska fylla 60, tänkte jag att jag ville ordna ett trevligt kalas och fira det med mina vänner. Jag funderat och planerat i tre månader, inbjudningar är skickade och femton har tackat ja.

Om någon frågat vad jag önskar mig, har jag berättat det. Men nu har jag råkat ut för något som inte alls känns roligt. "Vill du ha presenter?" frågade en av de kommande gästerna idag. Jag blev helt perplex, men sa "Vilken konstig fråga", eftersom jag själv tycker att det är självklart att man tar med present när man går på födelsedagskalas.

Jag tycker att en sådan fråga är ovänlig, snål och ledande, det känns som om man bör svara "O, nej, inte ska väl jag..." Dessutom brukar ju ofta folk (visserligen ofta i onödan men ändå) ha med sig saker till en vanlig middag, som ändå är ett mindre festligt tillfälle.

Hursomhelst, hon som frågade sa att hon varit på ett kalas där jubilaren i sin skriftliga inbjudan undanbett sig presenter och blivit sur på dem som ändå hade present med sig. Vidare sa hon att jag ju inte hade skrivit i inbjudan vad jag önskade mig.

Nu undrar jag om det är brukligt och god etikett: att fråga jubilarer om de vill ha present? att jubilarer spontant uttalar presentönskningar skriftligt eller muntligt?

Jag har fått myror i huvudet av att fundera över detta. Hoppas att Magdalena kan reda ut det.

Svar: Nej, det är inte god stil att den som ska fira sin födelsedag påpekar (utan att ha tillfrågats) vad som skulle passa som present. Möjligen undantaget bidrag till välgörenhet men det är också tveksamt, man förutsätter inte så tydligt att andra ska ge något med anledning av ens födelsedag.

Din gäst som frågade om du "vill ha present" tänkte fel. En sådan fråga ställs inte, en present är en överraskning och endast om man inte vill ha presenter anger man det i sin inbjudan. Ungefär ”obs! din närvaro är den enda present jag önskar mig” vilket då gör att gästerna inte tar med presenter. En del gör det ändå, men de som är kloka respekterar jubilarens önskan.

Så du har nu inbjudit dina vänner till födelsedagskalas, du har inte skrivit att du undanber dig presenter, du har naturligtvis inte heller skrivit att du önskar dig fina glas eller något annat - - - och då är det självklart att gästerna har med sig något som de tror att du ska bli glad för. Är det extra trevliga så kollar de diskret med någon dig närstående vad du kan tänkas vilja ha och samlar ihop till detta.

Magdalena Ribbing