Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/10/12815/

Fråga om hyfs och stil

Smakfråga?

Fråga: Möjligen är jag helt ute och cyklar nu men jag har för mej att jag någon gång har läst i spalten att man som värd/värdinna inte frågar sina gäster om maten smakar gott? Detta för att inte sätta gästen i en besvärande situation om hen nu inte tycker om maten? I så fall gör jag fel, jag brukar alltid fråga det :-)

Men som gäst berömmer man väl i alla fall maten, om man nu tycker om den (utan att bli tillfrågad alltså)?

Svar: Självklart frågar inte en värdperson om maten är god! För varje normal gäst finns ju bara ett svar på den frågan. Man ska inte utsätta sina gäster för en bedömning av det som bjuds. Men varför ens ställa frågan? Vilket slags svar väntar sig värdpersonen? ”Åh, jättegott!” - för det är väl ändå inte ett ”Nja, inte riktigt lyckat” som man vill höra?

Om du frågar dina gäster om maten var god är du kanske inte ute och cyklar i meningen är virrig, men du gör fel. Dina gäster berättar spontant för dig att det som du har bjudit på var härligt om det var så. Det räcker. Du kan möjligen säga "hoppas det ska smaka" men även det är en onödig fras.

Skulle mot förmodan någon gäst ha kritiska synpunkter på den mat som bjuds i ett privat hem så framförs detta aldrig. Den som säger något negativt om mat, dryck, arrangemang hos andra uppför sig plumpt, ouppfostrat och löjligt.

Magdalena Ribbing