Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/15/12825/

Fråga om hyfs och stil

Kavajfritt?

Fråga: Jag ska ha en 30-årsfest och har en fråga angående klädkoder. Jag vill förmedla att man ska klä sig för fest men utan regler kring längd på kjol, färg på kavaj, osv. Jag menar alltså att man ska komma som man själv känner sig bekväm och fin. Finns det någon sådan befintlig klädkod? Har sett att vissa skriver festfin men också förstått att det kan vara förvirrande. Tips?

Svar: Helt rätt att man som inbjudare inte ska lägga sig i gästernas klädsel i detalj utan avsikten med en klädselangivelse är att ge nivån för fritt val inom den. Alltså ska gästerna få veta om det är vardagsklädsel, eller ett par steg över vilket heter Kavaj, eller ett-två steg över det Mörk kostym, eller ett steg över det Smoking eller överst Högtidsdräkt, lika med frack. Alla nivåer anges i männens klädsel, kvinnornas har så oändligt många varianter att de inte kan anges.

Festfin är ingen klädkod, då kan några komma i smokingjacka kanske, eller lång klänning, och andra i rena jeans och T-shirt. Ingen av dem blir särskilt glad - få är de som vill vara ensamt finfinklädd eller ensamt vardagsklädda. Så mitt förslag för att din klädkod ska motsvara det du vill är att du skriver: Klädsel: Kavaj - utan kavajtvång.

Om dina gäster tänker ett ögonblick så fattar de att de ska klä sig finare än till vardags. Och den man som inte har en kavaj kommer i snygg skjorta och kanske väst och det duger bra.

Magdalena Ribbing