Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/16/kovana/

Fråga om hyfs och stil

Kövana?

Fråga: Jag går ofta i simhallen, och kommer gärna strax innan den öppnar. Jag brukar då ställa mig framför luckan och vänta på att personalen ska öppna. Men mitt problem är då att det ofta kommit andra (pensionärer) innan mig, och de sitter lite här och var i lokalen. En del av dem anser sig "sitta" i en viss köordning och jag brukar fråga om någon vill gå före mig, men vad är riktigt?

Måste bara tillägga att när jag nämnde detta för en berest väninna berättade hon att på Hawaii ställer folk sina skor i kö! Sen är det bara att gå fram när luckan öppnar.

Svar: Det här ska personalen sköta och förklara vilken köordning som gäller. Att du frågar de äldre om de vill gå före dig är hjälpsamt och rätt av dig men ingenting som du absolut måste göra. Du ställer dig framför luckan, och då är det din plats. Att andra sitter och väntar på annan plats är som det heter numera, deras problem, om det inte just här finns en annan praxis - som då ska finnas information om.

Men sett lite förbi den stora rättvisan, inte kan det vara något större krångel med några andra som vill gå före dig, så många är de väl ändå inte att det kan bli bekymmer - för någon, du har ju fattat det redan.

Hawaiietiketten! Tack!

Magdalena Ribbing