Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/17/12834/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsbjudkrav?

Fråga: Det är så att jag och min sambo skall gifta oss i april. Vi har bestämt att det är bara vara respektive föräldrar, syskon samt våra faddrar som skall vara våra gäster. Totalt blir vi under tjugo personer. Men jag har ingen jättebra relation med en av mina föräldrars släkt. Vi har valt att inte bjuda dem dels på grund av att jag inte har en bra relation och dels för att på den sidan är det närmare femtio personer. Vi har valt att ha ett litet bröllop, dels för att vi vill att alla våra gäster skall känna sig välkomna och dels för att vi vill kunna tillbringa lite tid med dem. Men även ekonomin spelar in. Jag har nämligen inte lust att spendera en massa pengar på människor jag faktiskt helt ärligt inte tycker om. Dessa släktingar är väldigt på hela tiden. De tycker nämligen att det är deras rättighet att veta allt som händer i mitt/vårt liv och att jag har en skyldighet att berätta allt för dem om vad som händer i mitt/vårt liv. Inte ens mina föräldrar vet allt! Saken är den att det kommer bli ett förbannat liv när de får reda på att vi har gift oss och att vi inte bjöd in dem. Hur kan jag bemöta dessa släktingar när det väl kommer ut att vi har gift oss? Jag vill inte sjunka till deras nivå, utan jag vill vara den vuxna i sammanhanget. Hur kan jag få dem att förstå att detta var vår dag/vår vilja/vår önskan om att ha ett litet och ett intimt bröllop med våra absolut närmsta utan att sänka mig till dagisnivå (vilket de kommer att göra)?

Svar: Det är brudparet sak att bestämma om sitt bröllop. Vill man gifta sig med endast de närmaste närvarande är det absolut ingenting som någon annan kan kritisera. Men det är inte så ovanligt att pretentiösa släktingar anser att de har något slags rätt att bjudas på bröllop inom släkten. Det är fel. Någon rättighet till en inbjudan finns inte, möjligen undantaget de allra närmaste som föräldrar och syskon. Din släkt ska inte ges tillfälle att sätta igång ett bråk med dig. Så be dina närmaste som ska vara med på bröllopet att inte prata om det i förväg med dessa släktingar. När vigseln har skett postar du ett artigt pappersbrev till alla de icke bjudna krävande släktingarna, ungefär så här:

"Den (datum) gifte vi oss och hade det bröllop som vi båda har önskat oss, med endast de allra närmaste närvarande. Vi är så lyckliga och vill på detta sätt meddela den glada händelsen. släkthälsningar namn och namn.”

Magdalena Ribbing