Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/18/12839/

Fråga om hyfs och stil

Strumplästförbud?

Fråga: Vad ska jag göra för att slippa ha gäster tassande i strumplästen? Så fort de kommit innanför dörren sliter de av sig skorna, och lämnar sedan svettiga märken på golven för att inte tala om odörerna. Jag har försökt med allt: ” För all del behåll skorna på. Här är vi inte så noga.” - ” Mina grannar blir jätteglada om du har skor på fötterna, annars dunsar det så otrevligt i bjälklagen.” Folk tror tydligen att de gör mig en tjänst, eller visar sin underdånighet, när de hasar runt i bara sockorna. Alltmedan jag, och många med mig, aldrig skulle drömma om att gå bort utan inneskor. Det mest märkliga svar jag fått var detta: ”Så gör jag hemma, och det tänker jag inte ändra på…!”

Svar: Det är nästan hopplöst att få människor att bete sig som man själv tycker är lämpligt. Problemet med skor av eller på är återkommande. Du kan inte göra mycket annat än att skriva ”Ingen strumpläst tack!” på en tydlig skylt i din tambur eller hall, över en korg med enkla tofflor att låna.

Många har lärt sig att skorna ska av till varje pris och det är som sagt närmast omöjligt att ändra det som strumplästarna uppfattar som artighet. Medförda inneskor är en total omöjlighet för dem, mobil, makeupgrejor och snusdosor med mera tar kanske allt utrymme i fickor och kassar? Men det är ditt hem och det är du som bestämmer om du vill ha strumpläst eller skor där - eller lånetofflor för alla som inte klarar företeelsen inneskor.

Gäster borde förstå att om värdpersonen säger ”behåll gärna skorna på” betyder det att skorna ska sitta kvar på fötterna. Varför detta enkla budskap inte går fram vet jag inte. Samma sak gäller givetvis om värdpersonen säger ”jag är tacksam om du tar av dig skorna” - om de tycker att det är trevligast. Men om igen: värdpersonen har beslutsrätt, inte gästen. Vad gästen gör hemma är ointressant i detta sammanhang. En hel del personer lär gå omkring i enbart underkläderna hemma. Exempelvis.

Magdalena Ribbing