Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/19/12852/

Fråga om hyfs och stil

Presentgivande?

Fråga 1: Hur ska man tänka om vad bröllopspresenter ska kosta? Ska de matchas mot kuvertkostnaden?

Fråga 2: Vi är fem vänner som ska dela på en födelsedagspresent till en annan vän. Jag är ensam singel, de övriga är två par. Nu säger de att vi ska dela kostnaden på tre hushåll. Jag tycker att det är orättvist, men de förstår inte vad jag menar. Vad är rätt?

Fråga 3: Jag har ganska gott om pengar och vill ge en väninna som har dålig ekonomi en fin present för att hjälpa henne, men hur ska jag göra för att hon inte ska känna sig skyldig att ge mig motsvarande?

Svar: Presenter vållar ofta problem. Varianter av dessa tre aktuella frågor kommer ofta till spalten. Grundläggande presentlektion: Ordet present har med närvaro att göra. Förr överräcktes en present direkt till den man ville hylla. Det var självklart att presenten skulle vara en överraskning för mottagaren. Avsikten med presenten var att visa vördnad eller önskan att glädja, eller bådadera. I dag blir presenter ofta svar på en beställning, eller en uttalad önskan. Det senare är mer godtagbart - men en present som är ett krav på en definierad sak har förlorat sin ursprungliga mening. Det behöver inte alltid vara fel, men givaren kan ha det i åtanke. En present blir rätt om mottagaren uppskattar den, penningvärdet är underordnat mottagarens glädje. Och: tänkte man logiskt skulle de som har ont om pengar få de dyraste gåvorna - men det vanliga är tvärtom.

Svar 1: En bröllopspresent ska absolut inte svara mot kuvertkostnaden som många tråkigt nog tror. Presenten ges för att lyckönska de nygifta. Den kan kosta ingenting om den är hemgjord eller något man har i sin ägo och vet skulle passa mottagaren. Kuvertkostnaden är totalt ointressant i sammanhanget. Priset är inte det viktiga när det gäller detta slags gåvor. Värdet ligger i omtanken.

Svar 2: Kostnaden för presenten ska delas per individ, per huvud eller per person, hur man nu vill uttrycka det. Att dela per hushåll om en av givarna är singel är inte bara fel, det är girigt, korkat och pinsamt. Säg till dina vänner att kostnaden delas på fem, ingenting annat!

Svar 3: Du tänker rätt, det kan vara känsligt att ge storslaget - en alltför generös gåva kan skapa obalans och då bli obekväm att ta emot. Att givna gåvor ska "betalas tillbaka" med samma värde är en vanlig missuppfattning. Du kan ge det du vill till din väninna och säga att du tycker om den här saken och tror att den skulle passa henne så du hoppas att hon vill göra dig glädjen att använda den. Alltså: låt henne förstå att hon gör dig en tjänst, du blir glad om hon tar emot din gåva.

Magdalena Ribbing