Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/23/12882/

Fråga om hyfs och stil

Kavajkostym?

Fråga: När, hur och varför har klädkoden Kavaj förvandlats till en ny klädkod vid namn Mörk kostym?

Svar: Det finns personer vill stanna kvar i det som kan kallas formell, konventionell etikett och inte kan se att skick och bruk förändras med tiden. De mycket traditionella anser att klädselangivelsen Mörk kostym inte finns som klädkod, på samma sätt som de envist hävdar att smoking inte kan användas för bröllop. Men tiden har gjort dessa uppfattningar omoderna, rentav fel.

Förr fanns tre klädselangivelser att hålla sig till: Högtidsdräkt lika med frack, Smoking, Kavaj - Kavaj som då innebar att män hade mörk kostym och kvinnor en finare så kallad mellanklänning.

Men i en vinglande värld tilltog önskan om praktiska ramar för allt slags sällskapsliv för ett antal - exakt siffra har jag inte - decennier sedan. Då uppstod ett behov av en klädkod som skulle vara mindre formell än den mörka kostymen men ändå inte som vardagsjeansen. Klädkoden Kavaj blev den något enklare klädseln; män kan då lika gärna som en mörkare kostym välja ljusare blå eller grå, även i någon färg, exempelvis mörkt grönt eller rött som inte passar till klädkod Mörk kostym. Mörk kostym kallas därför det som förr och nu innbär just en mörk kostym för män respektive motsvarande elegans för kvinnor.

Såväl kungen som riksdagens talman använder klädkoden Mörk kostym till formella bjudningar som är steget under Smoking.

Magdalena Ribbing