Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/02/25/12888/

Fråga om hyfs och stil

Inbjudningsfel?

Fråga: Fick härom dagen en något annorlunda inbjudan till bröllop från en släkting, som vi egentligen inte har någon större kontakt med. Inbjudan var bara adresserad till mig trots att jag och min sambo har bott på samma adress sen lång tid tillbaka. På själva inbjudningskortet står det dock ”Härmed har vi nöjet att inbjuda Er till vigselakten mellan…” och allra längst ner ”Klädsel: Vårdad.” Har aldrig sett denna klädkod. Hur tolkar man allt detta?

Svar: Förmodligen är inbjudningskortet ett av de vanliga färdigtryckta - därför står det som det gör, oprecist och felformulerat.

”Er” är helt tokigt, viktigt i en formell inbjudan är namnen på de inbjudna skrivs ut. Att kortet adresserats enbart till dig kan möjligen ursäktas som slarv, men det gör att du måste fråga inbjudarna om din sambo är medbjuden. Vårdad klädsel brukar användas av restauranger som inte vill ha gäster i jeans och tröja utan män i kavaj och kvinnor i snyggare vardagsklädsel. Det är inte en klädkod för privata bjudningar, där förutsätts att gästerna förstår att deras klädsel ska vara just vårdad, vilket innebär att män har kavaj och snygga uddabyxor eller en lättare kostym, och kvinnor en vanlig knälång klänning-kjol eller långbyxor och överdel med täckta axlar.

Vill du gå på detta bröllop så behöver du alltså ringa inbjudaren och vänligt fråga om din sambo är medbjuden. Blir då svaret att det bara är du som är bjuden (platsbrist är en vanlig "ursäkt") tackar du vänligt nej, du säger ungefär ”tack, men då avstår jag, vi är ett etablerat par och jag förstår att det är ont om plats för alla, men jag går inte på fest utan min sambo, så nej tack”. Det är helt okej att göra detta.

Du vet förstås att man inte alls måste gå på ett bröllop? Många tror att en bröllopsinbjudan är som detsamma som en order, att alla som bjuds måste tacka ja. Så är det inte alls. Du kan mycket väl tacka nej.

Men om du tycker att det är det roligt att gå på bröllopet, och din sambo är medbjuden tackar du förstås ja.

Magdalena Ribbing