Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/03/12923/

Fråga om hyfs och stil

Tackfritt?

Fråga: Har man haft gäster på mat eller bjudit till exempel på lunch ute är det naturligtvis kutym att gästen tackar för maten i samband med att man skiljs. Men är det inte också kutym att gästen också på något sätt hör av sig en kort tid efteråt och då ännu en gång tackar?

Jag, 60+, har märkt att det "senare" tacket nästan försvunnit. Vad säger etiketten?

Svar: Gammal god sed i Sverige är att man tackar när man går från kalaset, lunch, mottagning, kaffe, middag, alla slags bjudningar, och därutöver skickar ett tack inom en vecka efteråt - vykort, brev, korrespondenskort, mejl, sms. Eller ringer och tackar. Så är det inte i alla kulturer men i Sverige har det varit så länge, länge och för min del får det gärna fortsätta, alla traditioner måste inte kastas på lättjans sophög. Tacket är enkelt, det kostar ingenting, det förbättrar samvaron, det är snabbt utfört.

Men tyvärr har du rätt, detta förr självklara sätt att tacka för visad vänlighet, festlighet, omtänksamhet har avtagit och i vissa kretsar nästan försvunnit.

Det dummaste jag har hört i den vägen är förklaringen till uteblivet tack: ”vi är vänner, vi behöver inte tacka varandra.”

Jaså.

Magdalena Ribbing