Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/05/diademratt/

Fråga om hyfs och stil

Diademrätt?

Fråga: Jag har noterat att drottningen på vissa tillställningar, t ex Kungliga Klubbarnas fest, trots att högtidsdräkt är föreskrivet, inte bär någon tiara. Jag antar att andra närvarande damer då inte heller bör bära tiara.

Hur ska man veta vad som gäller vid sådana tillfällen? Inbjudningskortet ger ingen vägledning, där står endast ”Högtidsdräkt” angivet.

Svar: Diadem (som är rätt begrepp, tiara är engelska för denna typ av hårsmycke) är lika frivilligt som andra smycken till frackfest. Man måste inte ha diadem om det är fracknivå, även om drottningen oftast har det. Däremot är diademet inte ett specifikt kungligt privilegium. Den som har ett diadem i smyckeskrinet kan använda det när Högtidsdräkt påbjuds och det är frågan om fest, alltså inte en högtidssammankomst typ föreläsning eller liknande. Oavsett om drottningen har diadem är Högtidsdräkt korrekt klädnivå för diadembärande. Förmodligen skulle ett antal personer tycka att diadem är opassande om drottningen inte har det - men skulle då alla kvinnliga gäster ringa hovet och fråga om drottningen ska ha diadem eller inte för att få veta om de själva kan ha det? Så går det inte till.

Om det händelsevis skulle skrivas ut i klädselangivelsen ”Högtidsdräkt, damer ej diadem” så avstår man förstås från hårsmycke. Det förekom förr att klädkoden för kvinnorna hade någon detalj påpekad, som ”Damer: lång aftontoilette, ej släp” vilket kunde gälla för sådant som den på 1960-talet avskaffade couren, presentation vid hovet som hölls dagtid. Magdalena Ribbing