Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/07/12957/

Fråga om hyfs och stil

Svensexgäster?

Fråga: Tänkte fråga om något jag inte har lyckats få svar på. Är det endast bröllopsgäster man bjuder in till svensexa eller är utomstående vänner också välkomna?

Svar: Svensexan är en överraskning för brudgummen och ordnas av hans jämnåriga vänner och släktingar som är bjudna på bröllopet. Någon närstående brukar hålla i arrangemanget och se till att brudgummens vänner bjuds att vara med och att dela på kostnaderna - som därför ska hållas rimliga, de moderna jättedyra svensexorna med resor och uppträdande och för mycket alkohol är både onödiga och traditionslösa och vanligen roligare för de som planerar än för festföremålet. Idén med en svensexa är att brudgummen ska fira av sin ungkarlstid inför det som förväntas bli en mer hemmabaserad tillvaro. Men fylla och annat blir inte roliga minnen, välj någon genomtänkt trevlig verksamhet som inte är särskilt kostsam.

Är det ett litet bröllop med få gäster kan andra än de ditbjudna också vara med.

Är det ett större bröllop kommer de som inte bjudits dit men tillfrågas om de vill vara med på svensexan förmodligen att känna sig lite utanför.

Magdalena Ribbing