Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/08/12960/

Fråga om hyfs och stil

Nybekantskapsfel?

Fråga: På en resa jag gjorde själv häromveckan träffade jag en annan person som reste på egen hand så vi gjorde sällskap i två dagar. Den första dagen var trevlig, vi pratade generellt om allt möjligt och hade det trevligt och bestämde oss för att ses nästa dag också. Den nya bekantskapen ville gärna gå på en konsert nästföljande kväll och jag tyckte att det lät som en trevlig idé. När vi sågs nästa dag på eftermiddagen så hade han lagt sig till med en "lilla gumman"-attityd och "mansplainade" allt från himmel och jord för mig, som hur den bransch jag jobbar i egentligen ser ut, eller hur man egentligen uttalar saker på ett språk jag talar flytande.

När vi sedan kom till konserten så var biljettpriset oerhört högt men han insisterade på att gå in. Dessutom var han sen med att betala, det råkade bli så att jag lade ut för hans biljett - som han skulle betala tillbaka sen. Vi hade delat på notor och liknande innan så jag trodde att det inte skulle vara ett problem. När kvällen sedan var slut så verkade bekantskapen inte ha några som helst planer på att betala för sin (väldigt dyra) konsertbiljett och när jag frågade så ropade han förnärmat att vi minsann inte skulle tänka mer på det då vi hade betalat allt som skulle betalas. Jag ville inte gärna bråka med en främling om pengar men beslöt mig då för att inte ödsla mer tid på honom utan istället åka hem.

Jag har aldrig känt mig så förödmjukad, objektifierad och förminskad i mitt liv och han förstörde verkligen en hel kväll för mig. Jag inser att jag kanske borde ha struntat i att gå på konsert med honom då hans sällskap var ganska irriterande men jag ville gärna gå på konserten och hade inte stor lust att gå dit själv. För inte ska man väl behöva bli lurad på pengar eller bli behandlad som en mindre vetande endast för att man är kvinna som reser på egen hand? Hur värjer man sig mot lilla gumman-attityder, mansplainande och att nya bekantskaper vägrar betala för sina väldigt dyrbara vanor? En sån här situation vill jag ju gärna undvika i framtiden och jag undrar om jag kunde ha gjort något annorlunda för att kvällen skulle ha förflutit på ett trevligare sätt.

Svar: För att i fortsättningen slippa sådant förskräckligt beteende som det denne man visade upp kan du markera genast att du inte finner dig i något nedlåtande sätt mot dig. Du hade i det aktuella fallet kunnat säga klart men hövligt när han började förklara allt möjligt: "tack men det där behärskar jag", eller ”vill du att jag ska berätta för dig hur det egentligen är, eftersom jag vet det?” - alltså utan att bli aggressiv låta honom tydligt förstå att han är ute i ogjort väder.

Den bedrövliga lilla gumman-attityden är hans egen svaghet förd upp i ljuset, och den kan bemötas med ett lätt skratt när orden kommer, och ett omedelbart svar: ”oj då lille gubben.” Det är inte vidare vänligt men du har ingen anledning att ta emot den sortens förminskande begrepp från någon man.

Konserten: det är visserligen roligt att ha sällskap men du borde vid den tiden ha förstått att du hade råkat ut för en man som gillade att se kvinnor som lägre varelser och en sådan sort är aldrig värd sällskapspriset. Att han dessutom stal dina pengar vilket det faktiskt är att inte betala sin andel av en uppgjord kostnad, gör ju att han ska bort ur din närvaro genast. Du måste tyvärr se hans uteblivna biljettersättning som en dyr läropeng för dig.

Mitt förslag till dig är att inte ta emot försök till sällskap osv innan du är lite mer säker på vem den andra personen är. Du har allt att vinna på att hålla en viss distans till dem du inte känner - vilket inte betyder att de alltid ska avvisas, däremot inte släppas in mer än vad du verkligen vill och känner dig trygg med. Och kom ihåg att aldrig lägga ut pengar för någon som du inte känner väl!

Magdalena Ribbing